Hlavní obsah

Odplata v časovce pro Rogliče i přes spadlý řetěz. Roztlačoval ho bývalý parťák skokan!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tohle drama se muselo líbit. Letošní Giro d'Italia se rozhodovalo až v úplném závěru. Zatímco v roce 2020 přišel slovinský cyklista Primož Roglič o celkové vítězství na Tour de France v časovce, tentokrát na další z Grand Tour prožil velké zadostiučinění. Právě díky časovce i přes spadlý řetěž vysvlékl v růžového trikotu dosavadního lídra Gerainta Thomase. Ačkoliv na Giru doposud ani jednu etapu nevedl, doveze v neděli maglia rosa až do Říma. „Je to naprosto úžasné,“ rozplýval se.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Slovinský cyklista Primož Roglič se po závěrečné časovce oblékl na italském Giru do růžového trikotu.

Článek

Po odstoupení hlavního favorita Remca Evenepoela vinou covidu se souboj o prvenství smrskl na Thomase s Rogličem. A všechno rozsekla až závěrečná časovka. Slovinec do ní vstupoval se ztrátou 26 sekund, ale od začátku se mohl spolehnout na obří podporu. Není se čemu divit, etapa se jela přibližně 15 kilometrů od slovinských hranic.

Zejména v závěrečném prudkém stoupání na Monte Lussari fanoušci 33leté cyklistické hvězdy vytvořili doslova bránu do pekla. V podání Rogliče spíš do nebe. Rodák z Trbovlje se prodíral davy příznivců se slovinskými vlajkami. „Měl jsem dobré nohy. A fanoušci mi dávali ještě víc sil," pochvaloval si.

Postupně stahoval manko na Thomase, jenž v týdnu oslavil už 37. narozeniny a toužil ještě po jednom obřím úspěchu. A byl k němu o kus blíž, když Rogliče potkaly nečekané trable a v nejprudším stoupání musel slézt z kola. „Prostě mi spadl řetěz, to je součást cyklistiky. Ale nahodil jsem ho a jel dál," řekl jen slovinský jezdec.

Defekt ho navíc potkal v pasáži, kde zrovna podél trati nestáli fanoušci, ale jeden z nich, muž v červeném tričku, rychle přiběhl a pomohl Rogliče roztlačit. Později se ukázalo, že to údajně byl Mitja Mežnar, bývalý parťák ze skoků na lyžích, který s Rogličem ovládl týmovou soutěž na mistrovství světa juniorů v roce 2007 v italském Tarvisiu, shodou náhod v místě startu této časovky... Kruh se uzavřel.

Takový příběh už nemohl dopadnout pro slovinského bývalého skokana špatě. Nečekaný defekt ho ještě víc nakopl. Naopak Thomas už mlel z posledního a v cíli ztratil na konkurenta 40 sekund. Bylo rozhodnuto. „Neuvěřitelné. Není to jen o mém vítězství, ale také o fanoušcích, ze kterých naprosto sálala energie. Moc mi to pomohlo. Na tohle nikdy nezapomenu," rozplýval se Roglič v cílovém prostoru, kde v náruči držel i tříletého energického syna Lva.

Dojatý Roglič se objímal s plačícími týmovými kolegy, kteří mu po třech celkových vítězstvích na Vueltě pomohli k dalšímu velkému triumfu. „Ještě tedy musíme zvládnout jeden den. Hotovo není, musíme se koncentrovat," varoval. Růžový dres oblékl na letošním Giru poprvé. A hned ho doveze až do Říma.

Poražený veterán Thomas už ví, že je hotovo. Ale porážku bral sportovně a s mírným úsměvem na tváři přijímal pochvaly za skvělé představení na Giru, ke kterému chybí jen vítězná třešnička. „Už mě neplácejte po zádech, nebo budu až moc dojatý," usmál se Thomas v rozhovoru pro Eurosport.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Geraint Thomas ve finiši časovky v rámci předposlední etapy italského Gira.

„Před pár měsíci bych nečekal, že na tom budu takhle dobře. Jsem hrdý na sebe i svůj tým. Ale samozřejmě mi je líto, že chyběl takový kousek k vítězství," litoval obzvlášť poté, co o maglia rosa přišel až v předposlední etapě.

„Neměl jsem špatné nohy, ale nedostal jsem se po změně kola do rytmu. Nechci se vymlouvat. Primož mě naprosto rozdrtil. Tohle vítězství si zaslouží," ocenil Thomas svého hlavního konkurenta.

Reklama