Hlavní obsah

Olympiáda má přednost. Tour poprvé od roku 1905 neskončí v Paříži

Cyklistická Tour de France v roce 2024 vyvrcholí poslední etapou v Nice namísto tradičního závěru v Paříži na Champs-Élysées. Dojezdem ve francouzské metropoli nebude slavný závod končit poprvé od roku 1905 kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry. Informaci, kterou už v červnu přinesl italský list Gazzetta dello Sport, potvrdili ve čtvrtek organizátoři Tour a vedení města Nice na tiskové konferenci.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Starosta Nice Christian Estrosi a šéf Tour de France Christian Prudhomme oznamují, že příští ročník slavného závodu bude mít cíl právě v Nice.

Článek

Neobvyklý bude i formát poslední etapy, v níž se v posledních letech tradičně neútočilo na celkové pořadí a vrcholem byl závěrečný sprint na Champs-Élysées. V roce 2024 Tour de France vyvrcholí v Nice časovkou jednotlivců, která může konečným pořadím zásadně zamíchat. Naposledy jízda proti chronometru rozhodovala v roce 1989, kdy Francouzi Laurentu Fignonovi sebral žlutý dres Američan Greg Lemond o osm sekund, nejmenším rozdílem v historii.

Oproti jiným letům začne 111. ročník Tour v olympijském roce o týden dříve. Premiérový start z Itálie je ve Florencii naplánován na 29. června, poslední etapa je na programu 21. července, pět dní před zahájením olympijských her v Paříži.

Mimo Paříž končila Tour de France pouze v prvních dvou ročnících v letech 1903 a 1904, které vyvrcholily ve Ville d'Avray. Od té doby už se dojíždělo vždy do francouzské metropole, v letech 1906 až 1967 v Parku princů, poté na velodromu Cipale (1968-1975) a od roku 1975 na Champs-Élysées.

V roce 2025 plánují organizátoři opět návrat k normálu. "Těšíme se, že u příležitosti 50. výročí prvního příjezdu na Champs bude v roce 2025 Paříž a Champs-Élysées zase zpět," uvedl ředitel Tour de France Christian Prudhomme.

Reklama

Související témata: