Hlavní obsah

Osmý díl Tour ovládl famózně Kadri, König nadával Talanskému

Gérardmer La Mauselaine
Aktualizováno

Životního úspěchu dosáhl v sobotu Francouz Blel Kadri. Cyklista ze stáje Ag2r La Mondiale vyhrál vůbec poprvé v kariéře etapu na Tour de France. Do cíle v obci Gérardmer La Mauselaine dorazil jako druhý se ztrátou dvou minut a sedmnácti vteřin Alberto Contador. O další tři sekundy později dojel do cíle Ital Vincenzo Nibali, který nadále drží žlutý trikot. Český jezdec Leopold König obsadil v osmé etapě 38. místo, za Kadrim zaostal o pět minut a 10 vteřin a celkově mu patří 24. místo.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Domácí cyklista Blel Kadri slaví vítězství v osmé etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

König ztratil po kolizi před poslední vrchařskou prémií kontakt se skupinou favoritů a celkově už ztrácí sedm a půl minuty. Další Čech Jan Bárta nabral manko 17:51 a cílem projel jako první z druhé stovky závodníků. V průběžném pořadí uzavírá první stovku.

Pád i zrada techniky

König v cíli neskrýval zlost, hlavně na jezdce, který ho poslal k zemi. "V posledním sjezdu šel přede mě ten idiot Talansky a sundal mě asi v šedesátce," popsal český cyklista pro iDnes. S Američanem si hodlal promluvit, protože to nebyl první pád na Tour, který zavinil.

Když se König zase rozjel, potkaly ho technické problémy. "Najel jsem do posledního kopce, ale tam jsem pro změnu urval šaltr. Takže jsem čekal další asi dvě minuty na kolo," řekl. Přitom se těšil, až dnes začnou kopce, jeho sen být do desítky celkově se rozplývá.

"Přitom jsem se cítil výborně, byl jsem v první skupině, ale zase ztratil další tři minuty. Musíme zvážit, jestli to má ještě cenu. Ani já teď nemám motivaci bojovat o 15. místo. Ztráta už je velká, takže nevím, nevím..." přiznal po už třetím pádu v závodu.

Jak Kadri řekl, tak udělal

Středně těžkou 161 kilometrů dlouhou etapu z Tomblaine do Gérardmer La Mauselaine kromě závěrečných stoupání druhé a třetí kategorie ve Vogézách komplikovaly nepříznivé povětrnostní podmínky. Na trati několikrát silně pršelo.

Kadri se stal prvním francouzským vítězem tohoto ročníku a na slavném domácím závodě si připsal první etapový triumf. V čele se držel od začátku, když patřil do pětičlenné skupiny, která se utrhla po jedenácti minutách.

"Jsem velmi šťastný. Ostatním v týmu jsem říkal, že dnes si pro to pojedu už od začátku. Chtěl jsem být v úniku. Dneska mi všechno sedlo a jsem nadšený, jak se to nakonec vyvrbilo," řekl Kadri, který mohl slavit i v puntíkovaném trikotu pro nejlepšího vrchaře.

Psychologický souboj Nibali vs. Contador

Žádný z uprchlíků neohrožoval žlutý trikot Nibaliho, kterému se podařilo v závěru čelo dostihnout a zvýšit náskok na všechny rivaly z popředí závodu s výjimkou Contadora. Španěl v psychologickém boji naopak na Itala alespoň symbolicky tři vteřiny získal a posunul se na šesté místo průběžného pořadí.

"Čekal jsem, že Alberto zaútočí, dával jsem si pozor. Hlídal jsem si ho, nechtěl jsem mu dát ani metr. Na konci úplně sprintoval, ale tři vteřiny v této chvíli nejsou podstatné. Poslední stoupání bylo hodně těžké, špatné počasí mi ale problém nedělá," řekl Nibali.

Contador se v závěrečném stoupání chvíli domníval, že bojuje o první místo. "Cítil jsem se dobře a myslel jsem, že je ve hře prvenství v etapě. Až pak jsem si všiml, že ztrácíme dvě minuty a nemáme šanci. Dosáhli jsme, co jsme chtěli. Získali jsme vteřiny na některé jezdce, kteří jsou nebezpeční v celkovém pořadí," uvedl Španěl.

Tour de France - 8. etapa Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine (161 km)
1. Kadri (Fr./AG2R) 3:49:28
2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -2:17
3. Nibali (It./Astana) -2:20
4. Porte (Austr./Sky) -2:24
5. Pinot (Fr./FDJ.fr)
6. Péraud (Fr./AG2R) oba -2:28
7. Valverde (Šp./Movistar) -2:36
8. Van Garderen (USA/BMC) -2:40
9. Bardet (Fr./AG2R) -2:48
10. S. Chavanel (Fr./IAM) -2:54
...
38. König -5:10
101. Bárta (oba ČR/Netapp-Endura) -17:51
Průběžné pořadí:
1. Nibali 33:48:52
2. Fuglsang (Dán./Astana) -1:44
3. Porte -1:58
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -2:26
5. Valverde -2:27
6. Contador -2:34
7. Bardet -2:39
8. Costa (Portug./ Lampre) -2:52
9. Mollema (Niz./Belkin)
10. Van den Broeck (Belg./Lotto) oba -3:02
...
24. König -7:35
100. Bárta -52:19

Reklama

Související témata: