Hlavní obsah

Parádní stíhačka a etapové prvenství pro Woodse! Pogačar stáhl ztrátu na žlutý trikot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krásu i krutost cyklistiky ukázala 9. etapa Tour de France. Matteo Jorgenson bojoval téměř padesát kilometrů sám v čele, už mířil za etapovým prvenstvím, ale 400 metrů před cílem ho dojel a převálcoval 36letý Kanaďan Michael Woods, jenž zapsal premiérové vítězství na nejslavnějším závodu světa. V souboji o žlutý trikot byl dlouho klid, ale druhý muž celkového pořadí Tadej Pogačar v závěru nastoupil, utrhl Jonase Vingegaarda a stáhl na něj osm sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do cíle 9. etapy Tour de France na vrcholu sopky dorazil jako první Kanaďan Michael WoodsVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dva závody v jednom

Hned po startu vyrazil z pelotonu Campenaerts, k němuž se připojilo dalších čtrnáct závodníků. Další nástupy už úspěšné nebyly, a tak byl únik kompletní. Nechyběli v něm například Matteo Jorgenson, Alexej Lucenko, Michael Woods, Gorka Izagirre, Matej Mohorič nebo držitel puntíkatého trikotu Neilson Powless.

Jelikož nikdo nebyl hrozbou v celkovém pořadí, peloton zvolnil a nechal v průběhu etapy narůst náskok vedoucí skupiny až na 16 minut. Bylo tak jasné, že se pojedou dva závody najednou. Vepředu o vítězství v etapě, v hlavním poli o celkové pořadí a žlutý trikot.

Drtivý nástup Jorgensona

Už necelých padesát kilometrů před cílem chtěl demonstrovat svou sílu Jorgenson. Vrchař z týmu Movistar zaútočil překvapivě sám v mírném stoupání a žádná reakce nepřišla. Až po chvíli se za ním vydala čtveřice Mohorič, Powless, Burgaudeau a De La Cruz, který však poté odpadl.

Stíhací skupinka se dostala k Jorgensonovi na rozdíl patnácti sekund, ale Američan poté předvedl fantastické tempo v klesání a i tak skvělému sjezdaři jako Mohoričovi ujel ještě před začátkem stoupání na Puy de Dome na minutový rozdíl.

Ostrý kopec v závěru svědčil Woodsovi

Legendární vyhaslá sopka se do repertoáru Tour de France vrátila po dlouhých 35 letech. Úvod kopce byl mírnější, závěrečných pět kilometrů však přineslo větší než desetiprocentní stoupání.

A ukázalo se, jak tenhle brutální finiš ještě může zamíchat kartami. Jorgenson ještě tři kilometry před koncem držel minutový náskok na pronásledovatele Mohoriče, který ho mírně stahoval, ale o chvíli později se kolem něj prohnal Michael Woods. Ten vyrazil až ze třetí skupiny ke stíhací jízdě a 1500 metrů před cílem ztrácel na Američana jen 35 sekund.

Souboj o etapové prvenství nakonec proměnil v jednoznačnou záležitost, 400 metrů před cílem Kanaďan soupeře dojel, hned mu nastoupil a mohl oslavit nejcennější vítězství kariéry. Vysílený Jorgenson se nakonec propadl za Latoura a Mohoriče a dojel až čtvrtý.

Pogačar utrhl Vingegaarda

O deset minut později se rozhořel souboj o žlutý trikot. Nizozemská stáj Jumbo-Visma dlouho kontrolovala situaci, ale poté, co si vystoupil ze skupiny favoritů poslední Vingegaardův domestik Sepp Kuss, za to vzal Tadej Pogačar. Na slovinský nástup reagoval jen Dán ve žlutém trikotu, ale ani on nedokázal stoprocentně zachytit drtivé tempo vítěze Tour de France z let 2020 a 2021.

Pogačar dokázal hlavního konkurenta utrhnout, ale v závěrečném kilometru se mu příliš neoddálil. Najel na něj jen osm sekund a stáhl ztrátu v celkovém pořadí na 17 vteřin. Žlutý dres tak zůstává obhájci prvenství.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa: Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dome (182,5 km):
1. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) 4:19:41
2. Latour (Fr./TotalEnergies) -28
3. Mohorič (Slovin./Bahrajn Victorious)
4. Jorgenson (USA/Movistar) oba -35
5. Berthet (Fr./AG2R-Citroën) -55
6. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:23
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 38:37:46
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17
3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22
5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39
6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4:44

Reklama

Související témata: