Hlavní obsah

Pedersen zdolal krále spurtů! Cavendish po pádu odstoupil a nebude mít rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Belgické duo největších favoritů poraženo! Dánský cyklista Mads Pedersen v hromadném finiši 8. etapy Tour de France mírného kopce zdolal suverénna Jaspera Philipsena i Wouta van Aerta. Jezdec týmu Lidl-Trek oslavil na Staré dámě druhý etapový triumf v kariéře. Sportovní tragédie potkala britského sprintera Marka Cavendishe, který při své poslední Tour de France útočil na rekordní 35. vítězství na nejslavnějším závodu světa. Včera však dojel těsně druhý a dnes po pádu odstoupil.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Zdravotníci ošetřují britskou cyklistickou hvězdu Marka Cavendishe během osmé etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

V etapě dlouhé přes 200 kilometrů se do úniku pustila dvojice Francouzů Turgis s Delaplacem a Belgičan Declercq. Vypracovali si náskok až pěti minut, ale sprinterské týmy i stáj Jumbo-Visma s držitelem žlutého trikotu Jonasem Vingegaardem situaci v pelotonu kontrolovaly.

Zdálo se, že klidná etapa přinese drama až ve finiši, bohužel však zajímavé události přišly vinou pádu v zadní části pelotonu. Mark Cavendish se zamotal do kolize s Pellem Bilbaem a společně s několika dalšími jezdci skončil na zemi.

A hned bylo jasné, že jde o vážnou věc. Osmatřicetiletý britský sprinter, jenž po sezoně končí kariéru, se dlouho nezvedal a držel se za rameno. Po ošetření zamířil do lékařské dodávky a poslední Tour pro něj skončila velmi smutně, první nepotvrzené zprávy hovoří o zlomené klíční kosti.

Rekord Eddyho Merckxe v počtu 34 vítězství na Staré dámě tak zůstane „jen" vyrovnán, nikoliv však překonán, pokud Cavendish nezmění své rozhodnutí o konci v profesionálním pelotonu. Astana tak jako první po odstoupení Sancheze přišla už o druhého jezdce.

Jako poslední z uprchlíků zůstal před hlavní skupinou Turgis, ale ani on neměl šanci drtivé tempo ustát. Osm kilometrů před koncem byl dojet. O chvíli později potkal pád další britskou hvězdu Simona Yatese, lídra týmu Jayco AlUla a čtvrtého muže celkového pořadí. I přes úsilí v závěrečných kilometrech ztratil cenných 47 sekund a klesl za Španěla Rodrígueze a dvojče Adama na šesté místo.

Silnou pozici do sprinterského finiše, leč do mírného stoupání, si připravoval opět Jasper Philpsen i jeho krajan Wout van Aert, jenže ten v posledních stovkách metrů mírně zaváhal, musel přibrzdit a ačkoliv předvedl skvělé zrychlení, dojel třetí. Na čtvrté vítězství na letošní Tour útočil Philipsen a i přes mocný finiš nakonec těsně prohrál s Dánem Pedersenem.

Cyklistický závod Tour de France
8. etapa: Libourne - Limoges (201 km):
1. Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 4:12:26
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
4. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla)
5. Eekhoff (Niz./Dsm-firmenich)
6. Coquard (Fr./Cofidis) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 34:09:38
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -25
3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:34
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -3:30
5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -3:40
6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4:01.

Reklama

Související témata: