Hlavní obsah

Philipsen už není Pohroma, ale málem se znovu radoval předčasně. Trochu jsem pochyboval, přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věčně druhý, stále zmatkař a zapomnětlivý. Belgický cyklista Jasper Philipsen ale dělá všechno pro to, aby se sebe smyl přezdívku „Disaster“, tedy „Pohroma“, kterou při své kariéře obdržel. A výkony na Tour de France se mu to daří. Loni ovládl dvě etapy, teď se radoval při hromadném dojezdu 3. etapy v Bayonne. Ale na potvrzení vítězství si musel pořádně dlouho počkat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Jasper Philipsen vyhrál třetí etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Nebylo pochyb, 25letý belgický sprinter převálcoval ve spurtu všechny soupeře. Triumfálně zvedl ruce nad hlavu a objímal se se svou přítelkyní Melanií. Jenže radost mu málem vzalo vedení závodu.

Rozhodčí si totiž všimli situace, kdy Philipsen u bariéry zavřel krajana Wouta van Aerta. Vyloženě mu nezkřížil cestu, snažil se jet rovně, ale přece jen ho mírně natlačil a znemožnil mu bojovat o výhru. „No, trochu jsem o své výhře pochyboval. Rozhodčí to udělali opravdu zajímavé,“ připustil sprinter z týmu Alpecin-Deceuninck. „Dojezd na Tour je vždycky intenzivní, všichni jsme jeli naplno,“ pokračoval.

Čtvrt hodinu čekal na finální verdikt. Ale o vítězství nakonec nepřišel. „Jsem ohromně šťastný,“ říkal s úlevou. Dost možná se mu vybavil moment z loňské Tour, kdy ovládl spurt hlavní skupiny a slavil výhru ve 4. etapě. Jenže v tu dobu už byl vítěz v cíli. A nebyl to nikdo jiný než opět Van Aert. Tentokrát však Philipsenovi radost nikdo nevezme.

Rodák z Hamu tak ze sebe úspěšně smývá cejch smolaře, který před dvěma lety třikrát finišoval na Staré dámě druhý. Loni už totiž sebral dva etapové vavříny včetně finiše na slavném bulváru Champs-Élysées. A letos ukazuje, že bude těžko k poražení. Tento rok už má na kontě sedm triumfů a na Tour chce přidat další.

„Spadne z nás nějaký tlak. Ale máme ohromnou motivaci dál vítězit,“ vykládal šťastný Philipsen, kterému pozici ve spurtu připravil hvězdný parťák Mathieu van der Poel. „Předvedl fantastickou práci. Když má místo, dokáže mě rozjet ohromnou rychlostí,“ chválil nizozemského kolegu. Šanci přidat další výhru bude mít Philipsen už v úterý, kdy je na programu rovinatá etapa s finišem na motoristickém okruhu v Nogaru.

Reklama