Hlavní obsah

Málem přišel o výhru! Philipsen ale pravidla neporušil a na Tour de France slaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší sprinter sezony! První hromadný dojezd pelotonu na letošním ročníku Tour de France ovládl belgický cyklista Jasper Philipsen. Díky triumfu ve 3. etapě oslavil už sedmé letošní vítězství a celkově třetí etapový vavřín na nejslavnějším závodu světa. Na potvrzení výhry však musel dlouho čekat. Favorité dojeli pohromadě, žlutý trikot drží Brit Adam Yates.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Jasper Philipsen vyhrál třetí etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Powless si užíval puntíky

Znovu v úniku, znovu se chtěl ukázat. Americký závodník Nielson Powless společně s Francouzem Laurentem Pichonem uprchl pelotonu a sbíral drobné body na vrcholech třetí a čtvrté kategorie. Potvrdil tak držení puntíkovaného dresu, který získal už v první etapě, a svá vítězství ve stoupáních si náležitě užíval. Slavil, jako kdyby vyhrál celou etapu.

Po posledním kopci si s kolegou plácl a zařadil se zpátky do pelotonu, zatímco Pichon si sám v čele užíval atmosféru v Baskicku a dokonce jako první přivedl cyklisty na území domovské Francie.

Drobné defekty hvězd

Technické problémy potkaly během etapy britského sprintera Marka Cavendishe, australského vrchaře Bena O'Connora, belgického univerzála Wouta van Aerta nebo nizozemského klasikáře Mathieu van der Poela. Všichni se ale vrátili do hlavní skupiny.

Vidět byl opět nečekaný vítěz 2. etapy Francouz Victor Lafay, který získal do držení zelený dres za vedení v bodovací soutěži. A chtěl si ho i nadále ponechat, a tak nastoupil před sprinterskou prémií a vyjel si důležité body.

Dlouhé čekání a úleva Philipsena

Žádné překvapení, žádný úspěšný nástup. O vítězství si to letos poprvé rozdali nejlepší sprinteři. Nejsilnější byl v závěru belgický závodník Jasper Philipsen z týmu Alpecin-Deceuninck, porazil Němce Bauhause a Australana Ewana.

Dlouho se však řešilo, jestli mu třetí vítězství na Tour de France v kariéře nesebere vedení závodu. Philipsen totiž v souboji o pozici u bariéry zavřel krajana Van Aerta, který tak musel spurt vypustit. Dlouhých 15 minut se řešil konečný verdikt, ale Philipsen nakonec o výhru nepřišel a mohl se radovat.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa (Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193,5 km).
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:43:15
2. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious)
3. Ewan (Austr./Lotto-Dstny)
4. Jakobsen (Niz./Soudal-Quick-Step)
5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
6. Cavendish (Brit./Astana) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 13:52:33
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6
4. Lafay (Fr./Cofidis) -12
5. Van Aert -16
6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17

Reklama

Související témata: