Hlavní obsah

Po napětí má Vakoč ještě roční jistotu. Zaměří se na kostky a chce zpátky na Grand Tour

Praha

Minimálně ještě příští sezónu bude český cyklista Petr Vakoč oblékat dres týmu Quick Step Floors patřícího mezi elitní stáje World Tour. „Já měl jasno už dávno, ale záleželo na pokračování týmu. Když byla zajištěna jeho budoucnost, nebylo co řešit," vysvětlil pětadvacetiletý závodník.

Foto: Radek Malina, Právo

Petr Vakoč s ředitelkou nadace Pink Bubble Martinou Šmukovou (vpravo) a mluvčí Radkou Maurovou.

Článek

V týmu působil už od roku 2014. Postupně se zaskvěl etapovým triumfem v závodě Kolem Polska (2014), Kolem Británie (2015), celkovým triumfem v Czech Cycling Tour (2015), dvěma výhrami v menších belgických klasikách či vítězstvím v Brabantském šípu (2016). Přesto jej v úvodu letošního roku tížila jistá nejistota.

„Na prodloužení kontraktu o jednu sezónu jsme se domluvili vlastně už před rokem. Jenže nebylo jisté, že stáj bude pokračovat. Tudíž až do Tour de France jsem si nemohl být ničím jistý. Ale sezóna se týmu vydařila, posbírali jsme hodně vítězství, tudíž sponzoři zůstali," vysvětluje Vakoč. „Věřil jsem, že všechno dobře dopadne, tudíž jsem se ani po ničem jiném nesháněl," přiznává.

Netajil, že výsledkově letošní sezóna nebyla podle představ. „Výkonnostně jsem byl přitom na stejné úrovni jako v minulosti. Jenže občas jsem neměl potřebné štěstí, jindy mě zase poznamenaly zdravotní trable, kterých bylo letos více, než v minulosti," promítá si Vakoč bitvy roku 2017, kdy během dvaašedesáti závodních dnů absolvoval 10 305 kilometrů.

Dresy pro nadační fond Pink Bubble
Čtyři výjimečné cyklistické dresy s podpisy jejich majitelů, společnou tréninkovou jednotku, večeři či vlastní závodní přilbu věnoval cyklista Petr Vakoč do aukce nadačního fondu Pink Bubble, který pomáhá onkologicky nemocným náctiletým a mladým do devětadvaceti let.
„Podporuji už pár let dětské onkologické oddělení v Motole. A dostal jsem se i k nadaci Pink Bubble, s níž navíc spolupracuje rovněž můj týmový kolega Zdeněk Štybar," uvedl Vakoč. Pro zájemce nachystal vlastní dres z olympijských her v Rio de Janeiru 2016, reprezentační trikot Kolumbijce Fernanda Gavirii, mistrovský dres Lucemburska vybojovaný Bobem Jungelsem či týmový trikot parťáka Mattea Trentina.
Aukce probíhá od čtvrtka dalších sedm dnů na oficiálním facebookovém profilu Petra Vakoče. „Je fajn, že vše proběhne on-line, tudíž se mohou zapojit lidé z celé republiky," říkal závodník stáje Quick Step Floors.

Nyní jej čeká krátký odpočinek, následně se pustí do tréninku před sezónou 2018, jejíž program zatím nemá jasně daný. Hodlá se zaměřit na klasiky protkané úseky tvořenými kostkami jako jsou Flandry či Roubaix. A po letošní absenci by se rád vrátil i do některé z Grand Tour (Giro d´Italia, Tour de France, Vuelta).

„Chtěl bych jet Giro nebo Tour. Myslím, že mám slušnou šanci. Podle nových pravidel mohou týmy nasadit jen osm místo devíti jezdců, takže by mi mohla pomoci moje univerzálnost. A současně fakt, že náš tým opouští řada zkušených kluků, takže se v hierarchii trošku posunu, byť pořád bude konkurence obrovská."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.