Hlavní obsah

Podváděl s píchlým kolem? Lídr Vuelty nařčení odmítá

Vlny konspiračních teorií a podezření z nekalých praktik se vznášely po úterní 16.etapě cyklistické Vuelty kolem celkového lídra Remca Evenepoela. Vedoucí závodník měl před cílem defekt, ale díky pravidlu o tříkilometrovém ochranném pásmu nakonec reálně nic ze své pozice neztratil. A tak se začalo spekulovat, jak to vlastně s jeho závadou bylo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pedersen vyhrál 16. etapu VueltyVideo: sntv

 
Článek

Jen pár okamžiků poté, co zhruba 2,7 kilometrů před cílem trojnásobný vítěz Vuelty Primož Roglič v závěrečném stoupání rozjel svůj finiš, Evenepoel slezl z kola a signalizoval defekt.

Z velké ztráty nemusel mít strach, protože už byl v té době v ochranné tříkilometrové zóně a měl jistotu stejného času jako zbytek pelotonu. Tak to totiž pravidla jezdcům, které postihl pád či defekt pneumatiky, mimo horské etapy garantují. Do cíle v Tomares se sice jelo do kopce, nicméně nešlo o horskou etapu.

Roglič nakonec měl ve spurtu hororový pád a z náskoku Belgičana ukrojil jen osm sekund. Kvůli následkům pádu následně navíc ze závodu odstoupil.

Evenepoel reklamoval prasklou pneumatiku, jenže  někteří fanoušci po shlédnutí záběru pochybovali o tom, že jeho zadní kolo bylo skutečně prázdné. A měli za to, že se ve skutečnosti nechtělo lídrovi Vuelty naplno šlapat do kopce a raději využil pohodlí tříkilometrové ochranné zóny.

Belgičan nicméně po závodě podobné spekulace razantně odmítal. „Nikdo proti mně nemůže nic říct. Nejsem chlap, co by s takovou věcí podváděl. Cítil jsem se dobře, také jsem chtěl zabojovat o etapové vítězství, ale píchl jsem pneumatiku. Musel jsem vyměnit kolo. Po vší smůle, jakou jsem měl v předchozích dnech, jsem měl konečně štěstí," kvitoval fakt, že defekt musel řešit až za tříkilometrovou hranicí před cílem.

Reklama

Související témata: