Hlavní obsah

Pogačar famózně ovládl monument Kolem Flander

Aktualizováno

Slovinský cyklista Tadej Pogačar si v neděli dojel pro premiérový triumf v klasice Kolem Flander. Cílem v Oudenaarde projel po 273 km po sólovém úniku s bezpečným náskokem 16 sekund na obhájce loňského prvenství Mathieu van der Poela, favorizovaný Wout Van Aert byl ve druhém Monumentu letošní sezony čtvrtý se ztrátou 72 sekund.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Euforie Tadeje Pogačara v cíli závodu Kolem Flander.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Pogačar rozhodl o triumfu ve 107. ročníku tradičního jarního závodu nástupem zhruba 17 km před cílem ve stoupání na Oude Kwaremont a čtvrtminutový náskok před Van der Poelem si člen SAE Teamu Emirates dovezl až do Oudenaarde. Třetí místo obsadil po spurtu skupinky pronásledovatelů s odstupem 1:12 minuty Dán Mads Pedersen.

Vítězstvím ve slavné belgické klasice potvrdil Pogačar výbornou jarní formu a připsal si už desátou letošní výhru. Z pěti cyklistických monumentů vyhrál třetí: na kontě má z minulých let dva triumfy na závodě Kolem Lombardie a jeden na Lutych-Bastogne-Lutych.

"Na tenhle den nikdy nezapomenu. Dal jsem do toho všechno. Věděl jsem, že to bude těžké, ale musel jsem jet sám. Byla to jediná možnost, jak vyhrát. I kdybych musel teď skončit, mohl bych být na svou kariéru hrdý," uvedl Pogačar.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Vážně jsem vyhrál? Tadej Pogačar jako by triumfu v závodu Kolem Flander ani nemohl uvěřit.

První letošní monument Milán-San Remo vyhrál před dvěma týdny Van der Poel, ale útok na třetí triumf na Flandrech mu nevyšel. Přesto má na "Ronde" skvělou bilanci: jeho nejhorším umístěním je čtvrtá příčka z debutového startu v roce 2019, od té doby byl dvakrát první a dvakrát druhý.

Závod ovlivnil hromadný pád zhruba 142 km před cílem, který zavinil Filip Maciejuk. Polský cyklista vyjel do příkopu a při návratu na silnici vletěl ve velké rychlosti do pelotonu a způsobil obří nehodu. Vzdát kvůli ní musel Pogačarův belgický pomocník Tim Wellens, zapleteni do ní byli mimo jiné favorit Wout van Aert či bývalí mistři světa Julian Alaphilippe a Peter Sagan. Maciejuk byl krátce nato ze závodu diskvalifikován.

Kolem Flander (WorldTour) - 273,4 km
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)6:12:07
2. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck)-16
3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)-1:12
4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)''
5. Powless (USA/EF Education-EasyPost)''
6. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)''
...
65. M. VACEK (ČR/Trek-Segafredo)-11:23
75. ŠTYBAR (ČR/Jayco AlUla)-14:10
82. BITTNER (ČR/DSM)''

Reklama