Hlavní obsah

Pokračování Gira narušilo počasí, Nibali je blízko triumfu

Ponte di Legno

Dnešní 19. etapa cyklistického Gira d'Italia z Ponte di Legna do Val Martella byla kvůli sněhu a zimě zrušena. Průběžně vedoucí Ital Vincenzo Nibali se tak o velký krok přiblížil celkovému triumfu. Před pelotonem je totiž už pouze sobotní 20. etapa, jejíž osud je navíc také nejistý, a v neděli dojezd do Brescie.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Cyklistům komplikuje na Giru život sníh.

Článek

Pokračování Gira v horských etapách v Dolomitech bylo nejisté již v minulých dnech při vývoji a předpovědi počasí s ohledem na hrozbu lavin a minusových teplot. Pořadatelé je kvůli zimnímu počasí v horách upravili a z trati bylo vypuštěno stoupání do průsmyků Gavia (2618 m) a Stelvio (2758 m). Nakonec se nepojede vůbec.

"Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám a zejména sněhu po celé trati, byla etapa zrušena," uvedli organizátoři závodu v oficiálním prohlášení.

Jezdci zrušení etapy kvitovali

Osmadvacetiletý Nibali, který hájí barvy stáje Astana, je díky zrušení náročné etapy opět o něco blíže vytouženému triumfu. Dosud při závodech Grand Tours vyhrál "pouze" Vueltu v roce 2010. Rok nato byl na Giru druhý. Na druhého v pořadí, jímž je vítěz Tour de France 2011 Cadel Evans, má k dobru čtyři minuty a dvě sekundy.

Zrušení etapy brali jezdci jako rozumné rozhodnutí. "Sám sebe jsem se stejně ptal, jak chtějí v tomhle počasí jezdit. Pořadatelé udělali dobře," řekl Evans. "Zdá se to být správné rozhodnutí. Při takové zimě se nedá jezdit na kole," doplnil ho třetí v pořadí Kolumbijec Rigoberto Urán.

Sobotní pokračování závodu má být opět v horách a pořadatelé už oznámili, že 20. etapa rovněž dozná změn. Některá z hlavních stoupání byla zrušena. Etapa má nicméně začít podle plánu v Silandru a skončit pod štíty Tre Cime di Lavadero. Z původních 203 km byla prodloužena o sedm.

Reklama

Související témata: