Hlavní obsah

Polovina týmu odstoupila, Pogačar měl přesto výtečnou podporu. Dánský stín ale neodpáral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v pouhých čtyřech jezdcích ukázal tým SAE Emirates s Tadejem Pogačarem velkou sílu. Slovinský cyklista ovládl 17. etapu Tour de France, v pyrenejské zkoušce se ale nedokázal přiblížit vedoucímu Jonasi Vingegaardovi. Dán ve žlutém trikotu dojel těsně druhý, Pogačar na něj získal bonifikací v cíli jen čtyři sekundy a ztrácí dvě minuty a 18 vteřin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar vyhrál 17. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Před 130 kilometrů dlouhou etapou ze Saint-Gaudens do Peyragudes přišel druhý muž celkového pořadí o další dva domestiky. Bennet a Vegard odstoupili kvůli pozitivním testům na covid-19 už dříve. Úterní etapu nedokončil v limitu kvůli zdravotním problémům Marc Soler a stehenní sval si vinou nečekaného prasknutí řetězu poranil klíčový pomocník v kopcích Rafal Majka.

Stáj Spojených arabských emirátů přesto diktovala tempo náročné etapy se třemi stoupáními první kategorie. Únik skvělých vrchařů jako Bardeta, Pinota nebo Lucenka zlikvidovala už na předposledním vrcholu. O to se staral nejprve Mikkel Bjerg, který na Tour jel spíše jako pomocník na rovinaté etapy. „Choval se jako přirozený vrchař. Nastavil parádní tempo a dal mi sebevědomí," popisoval Pogačar.

Domestiky chválil i sportovní ředitel SAE Emirates Mauro Gianetti. „Musím celému týmu poděkovat. Ukázali jsme, že můžeme závodit i proti přesile. Mikkel Bjerg jel parádně a dokonale zastoupil zraněného Majku. Všichni chtěli pomoct Tadejovi," oceňoval v rozhovoru pro Eurosport.

Na Bjerga poté navázal Američan Brandon McNulty. Ten dokázal odpárat třetího Gerainta Thomase i všechny další závodníky z elitní desítky celkového pořadí. Tedy kromě Vingegaarda, který si Pogačara celou etapu hlídal. I v oslabení se dánský cyklista držel Slovince až do samotného závěru. Jako stín. Vítěz Tour de France z posledních dvou let nastoupil pouze v závěru předposledního stoupání, ale žlutému trikotu se neutrhl.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Americký cyklista z týmu SAE Emirates Brandon McNulty obdržel ocenění pro největšího bojovníka 17. etapy.

Poté si to dva nejlepší jezdci rozdali až v cílové pasáži. „Dal jsem tomu naprosto vše. Chtěl jsem aspoň z etapy vydřít vítězství, jinou variantu jsem před sebou neviděl," vysvětloval Pogačar, který byl v posledních metrech silnější. „Už jsme jenom čtyři a stejně jsme zapsali etapové vítězství. Neskutečné. Jsem na zbývající kluky hrdý. Víc z toho vymáčknout nemůžeme," mínil 23letý Slovinec, který se radoval už z celkově deváté vítězné etapy na Staré dámě.

Vingegaardovi se ale nepřiblížil, což bude chtít změnit ve čtvrtek, kdy budou závodníci v posledním pyrenejském pekle šplhat na dva vrcholy mimořádné kategorie. „Za výhru jsem šťastný, ale hlavně se těším na další etapu a další šanci v kopcích. Jsem stále optimista. Bude to ještě těžší den a určitě to zkusíme," slíbil Pogačar.

V pátek je na programu dlouhá rovinatá etapa a v sobotu závěrečná časovka. Poté už závodníci jen dojedou do Paříže a rozdají si to na slavném bulváru Champs-Élysées. Užije si oslavy ve žlutém trikotu poprvé v kariéře Jonas Vingegaard, nebo zlatý hattrick zapíše Tadej Pogačar?

Reklama