Hlavní obsah

Pomůže belgická hvězda cyklokrosu pod pět kruhů? Zasněžený světový pohár pod Alpami nadchl

Praha

Působivý vstup na scénu! Tři závody, tři vítězství. Belgický cyklistický fenomén Wout van Aert, který prožil famózní sezonu v sedle silničního kola, se po krátkém odpočinku vrhl na milovaný kros, v němž byl třikrát mistrem světa. A ukázal ohromující formu.

Foto: profimedia

Wout van Aert při světovém poháru v cyklokrosu ve Val di Sole, kde slavil třetí výhru.

Článek
Fotogalerie

Závodník formace Jumbo Visma prožil pekelně nabitou sezonu. Vlétl do ní už první březnový víkend při Strade Bianche, končil první říjnovou neděli při slavné klasice Paříž Roubaix. Absolvoval Tour de France, kde vyhrál tři etapy, triumf slavil na Amstel Gold Race a Gent Wevelgem, stříbro vybojoval na olympijských hrách i mistrovství světa. A zatímco většina hvězd silničního pelotonu ještě nabírá sílu, sedmadvacetiletý Belgičan řádí v terénu.

„Měl jsem prostor na dokonalý odpočinek. V minulé sezoně jsem musel vlivem upraveného kalendáře kvůli pandemii přejít ze silnice prakticky rovnou do terénu. Ale tentokrát jsem tři týdny nesedl na kolo. Totálně jsem doplnil energii. A mám znovu chuť závodit, hlad vítězit," uvedl Wout van Aert pro redbull.com.

První prosincovou sobotu na totálně rozbahněné trati v Boomu při závodu série Superprestige překvapivě rozdrtil závodní pole o dvě minuty. „Byl to skvělý impuls pro moje sebevědomí po tak dlouhé pauze," lebedila si belgická hvězda po impozantním startu.

Následně ovládla závod v belgickém Essenu a naposledy bitvu Světového poháru na totálně zasněženém a zmrzlém okruhu ve Val di Sole.

„Jízda na sněhu je o rychlém zapomínání na chyby, které člověk udělá. A maximální koncentraci, aby bylo možné zajet další kolo rychle a plynule," vykládal svůj recept fenomenální Belgičan.

Foto: profimedia

Wout van Aert při světovém poháru v cyklokrosu ve Val di Sole, kde slavil třetí výhru.

„Jednalo se o skutečný sport, skutečné soutěžení. Cyklokros na nejvyšší úrovni s úžasnou scenérií," rozplýval se Wout van Aert.

Zařazení závodu s jedinečnými panoramaty Alp do programu světového poháru nebylo náhodné. Přední funkcionáři chtějí znovu oživit debaty o zařazení cyklokrosu do programu olympijských her. A jízda na totálně bílém okruhu s představením absolutní elity měla být nejlepším argumentem.

Foto: profimedia

Wout van Aert při cyklokrosu v Boomu, prvním vítězství po návratu ze silnice.

„Všichni viděli, že cyklokros je možné jezdit kdekoliv si člověk zamane. V parcích největších měst světa nebo v zasněžených horách," usmíval se Wout van Aert.

Ostatně mezi poraženými byl i Tom Pidcock, britský cyklista formace Ineos, který vyhrál zlatou olympijskou medaili v Tokiu na horských kolech. „Sněhový okruh dělá závody totálně jinými. Možná je to trošku podobné písku. Každopádně šlo o dobrý začátek pokusu dostat cyklokros na olympijské hry," říkal Pidcock po působivém cyklokrosovém představení pod Alpami. Ale během tohoto víkendu si vše vynahradil, když v Rucphenu přerušil osmiletou belgicko-nizozemskou nadvládu ve Světovém poháru v cyklokrosu v elitní kategorii mužů.

Reklama