Hlavní obsah

Překonal zdravotní trable a dojel si pro životní triumf. Obrovské vítězství, raduje se Jungels

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech trápení a nejasných zdravotních problémů si dojel pro největší vítězství v kariéře. Lucemburský cyklista Bob Jungels nastoupil ze skupiny uprchlíků už 63 kilometrů před cílem nedělní 9. etapy Tour de France a sólový útok dotáhl až do finiše. Na Staré dáme tak nastala lucemburská radost po dlouhých jedenácti letech, kdy naposledy triumfoval Andy Schleck.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lucemburský cyklista si na Tour dojel pro životní úspěch.Video: sntv

 
Článek

Z patnáctičlenné skupinky uprchlíků nepatřil k hlavním favoritům. Na závodníky totiž čekaly dva kopce první kategorie a k lepším vrchařům patřili Pinot, Geschke nebo Castroviejo. Jungels přesto v úvodním obtížném stoupání zaútočil. Na Col de la Croix sice prohrál s Geschkem, ale hned v následném sjezdu se v čele osamostatnil.

A před sebe už jezdec francouzského týmu AG2R ve zbytku etapy nikoho nepustil. „Vyhrát takovým způsobem je neskutečné. Je to můj styl závodění a vyhrávání. Jsem přehlcen emocemi," hledal slova nečekaný vítěz, který odrážel útok dotahujícího se Pinota ve druhém těžkém kopci a v cíli nakonec skončil o 22 sekund před Castroviejem.

„Věděl jsem, že když udržím vedení do posledního kopce, ve sjezdu a na rovině zase nějaký čas najedu. Věřil jsem, že stále zvládnu udržet velmi dobrý rytmus. V téhle etapě jsem šel do rizika, ale cítil jsem se každým dnem lépe a lépe. Musím poděkovat všem, kteří mi v posledních letech nepřestávali věřit," rozplýval se 29letý Lucemburčan.

V uplynulých sezonách se mu totiž výsledkově nedařilo vinou nejasných zdravotních problémů. Nakonec mu byla diagnostikována endofibróza, „cyklistická nemoc", která způsobuje zúžení tepen. „Po vleklých trápeních a operacích je takový úspěch paráda. Jsem neuvěřitelně šťastný," radoval se Jungels, jehož největšími úspěchy bylo vítězství v etapě na italském Giru 2017 nebo na monumentu Lutych-Bastogne-Lutych 2018.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Radující se Bob Jungels v cíli 9. etapy Tour de France.

Vítěznou etapou tak navázal na poslední výhru krajana Andyho Schelcka. „Bylo skvělé ho sledovat. Jsem šťastný, že se vrátil zpět do své kondice. Během posledních let jsem ho několikrát přesvědčoval, aby v profesionálním pelotonu zůstal," prozradil bývalý závodník a celkový šampion Tour de France 2010.

Zajímavé je, že 9. etapu na nejprestižnějším cyklistickém závodě vyhrál tým AG2R i loni. Tehdy se radoval Australan Ben O'Connor, který letos na Tour dostal roli lídra. Jenže od začátku se trápí a na 86. místě pořadí ztrácí už padesát minut.

O to cennější pro domácí stáj je Jungelsův triumf. „Obrovské vítězství. Vím, že pro tým znamená opravdu hodně," liboval si šťastný lucemburský hrdina.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články