Hlavní obsah

Prvním španělským vítězem na Vueltě je Moreno, vede opět Nibali

Čtvrtou etapu cyklistické Vuelty vyhrál po nástupu v závěru Španěl Daniel Moreno a postaral se o první vítězství domácích jezdců v 68. ročníku závodu. Do čela průběžného pořadí se po jednom dni vrátil Ital Vincenzo Nibali, nejlepší z Čechů Roman Kreuziger se posunul na deváté místo.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Španěl Daniel Moreno se raduje z triumfu ve čtvrté etapě Vuelty.

Článek

Jednatřicetiletý Moreno si zopakoval vítězství na Vueltě po dvou letech a shodou okolností opět ve čtvrté etapě. Tehdy uspěl v Sierra Nevadě, dnes na "konci světa", tedy ve městě Fisterra, jež je nejzápadnějším výběžkem pevninského Španělska.

Moreno ze stáje Kaťuša zaútočil po 186 kilometrech v závěrečném stoupání několik set metrů před cílem a náskok si udržel navzdory stíhací jízdě Švýcara Fabiana Cancellary. Třetí skončil Australan Michael Matthews.

Moreno si vítězství v dnešní etapě vysnil, řekl o něm před startem svému týmovému kolegovi Joaquimu Rodríguezovi. "Odpověděl mi, ať do toho jdu. Ale od zítřka už zase budu pracovat pro něj. I když na dojezd na kopci v deváté etapě si také myslím," prozradil Moreno, jenž letos v dubnu vyhrál klasiku Valonský šíp.

Ve stejném čase jako vítěz dojela do cíle dvacítka jezdců, mezi nimiž nebyl hrdina pondělní etapy a lídr Christopher Horner. Americký veterán nabral šestisekundovou ztrátu a o tři sekundy ho v průběžném pořadí předstihl Nibali. Italský favorit na celkový triumf dojel ve vedoucí skupině a oblékl se znovu do červeného trikotu, který mu v pondělí vzal Horner.

Na vyhlášení se přitom musel vrátit čtyři kilometry do prostoru cíle, protože po dojezdu etapy odjel k týmovému autobusu. "Byl jsem strašně překvapený, když jsem se dozvěděl o tom, že vedu. Netušil jsem, že se tam udělala díra, takže jsem odjel pryč. Ani jsem o vedení neusiloval, jen jsem chtěl zůstat v přední skupině," řekl vítěz Vuelty z roku 2010.

Devatenáctý dojel Kreuziger a v průběžném pořadí se posunul o jednu příčku na devátou pozici s odstupem 42 sekund za Nibalim. Naopak o jedno místo na dvanácté klesl Leopold König, jenž byl ve skupině s Hornerem. Další Čech Jan Bárta je 71. a Zdeněk Štybar 86.

"Věděli jsme, že těch 40 kilometrů před cílem je brutální kopec, ale zvládl jsem ho celkem v pohodě. I ten závěr se mi jel docela dobře. Získávám rytmus a po pauze se začínám trochu probírat," uvedl na svém webu Kreuziger. "Zítra nás čeká etapa nahoru, dolů. Možná by mohl konečně slavit úspěch nějaký únik. Uvidíme. Hlavně to chce ji přečkat ve zdraví," řekl k 168 km dlouhému úseku ze Soberu do Lago de Sanabria.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 4. etapa: Lalín/a Estrada - Fisterra (186,4 km):
1. Moreno (Šp./Katuša) 4:37:47
2. Cancellara (Švýc./RadioShack)
3. Matthews (Austr./Orica)
4. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick-Step)
5. Mollema (Niz./Belkin)
6. Boasson Hagen (Nor./Sky)
7. Nocentini (It./AG2R)
8. Barguil (Fr./Argos)
9. Henao (Kol./Sky)
10. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)
...19. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas
29. König (ČR/NetApp) -6
70. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -34
98. Bárta (ČR/NetApp) -2:50.
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 14:15:30
2. Horner (USA/RadioShack) -3
3. Roche -8
4. Zubeldia (Šp./RadioShack) -16
5. Valverde (Šp./Movistar) -21
6. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -26
7. Urán (Kol./Sky) -28
8. Moreno -31
9. Kreuziger -42
10. Huzarski (Pol./NetApp) -45
...12. König -48
71. Bárta -12:11
86. Štybar -16:50.

Reklama

Související témata: