Hlavní obsah

Quintana kvůli léku proti bolesti přišel o šesté místo na Tour de France

Kolumbijský cyklista Nairo Quintana přišel o šesté místo na letošní Tour de France. Ze závodu byl diskvalifikován kvůli dvěma pozitivním testům na lék proti bolesti tramadol. Oznámila to Mezinárodní cyklistická unie (UCI).

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijský cyklista Nairo Quintana přišel o šesté místo na Tour de France.

Článek

Žádný zákaz činnosti Quintana nedostal, takže může startovat na nadcházející Vueltě, kterou v roce 2016 vyhrál. Proti diskvalifikaci z Tour se může do deseti dnů odvolat ke sportovní arbitráži CAS.

Quintana měl pozitivní test na tramadol 8. a 13. července, čímž se provinil proti lékařským předpisům UCI. Cyklistická unie tuto látku zakázala v roce 2019 kvůli jejím vedlejším účinkům, kterými jsou ospalost, závratě a ztráta pozornosti. Za doping však její užití považováno není.

Dvaatřicetiletý Kolumbijec zajel na Tour nejlepší celkový výsledek od roku 2016, kdy byl třetí. Předtím obsadil v letech 2013 a 2015 druhé místo vždy za Britem Chrisem Froomem. Vedle Vuelty vyhrál Quintana také Giro d'Italia v roce 2014.

Na Tour de France se neobjevil dopingový případ od roku 2015, kdy byl Ital Luca Paolini pozitivně testován na kokain. Před ním měl poslední pozitivní test v roce 2012 Lucemburčan Fränk Schleck na zakázané diuretikum.

Vítězem letošního ročníku Tour se stal Dán Jonas Vingegaard.

Reklama