Hlavní obsah

Rána pro trans sportovkyně? Změna pravidel výrazně zkomplikuje závodění se ženami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast trans gender osob v ženských sportovních soutěžích budí velké kontroverze jak mezi fanoušky, tak v řadách samotných sportovců. Minimálně ve světové cyklistice se ale start osob po změně pohlaví v ženských závodech výrazně komplikuje.

Foto: @WomensRightsNet, Twitter

Britská transgender cyklistka Emily Bridgesová

Článek

Britská média upozorňují třeba na případ tamní cyklistky Emily Bridgesové, která se nejspíš nebude moct účastnit velkých závodů další dva roky, protože mezinárodní cyklistická unie UCI zpřísnila kritéria.

Podle ve čtvrtek zveřejněné aktualizace pravidel UCI snížila povolenou hladinu testosteronu na 2,5 nmol/L po období v délce 24 měsíců, dosud platilo 5 nmol/L po dobu 12 měsíců.

Foto: @rivier, Twitter

Transgender cyklistky (vlevo) triumfovaly v závodě žen nad biologickou ženou Jo Smithovou.

„Upravení pravidel UCI pro povolení startů je založené na stavu vědeckého poznání, které bylo na tomto poli učiněno. Cílem úpravy je kromě integrace transgender sportovců také zajištění férovosti soutěží, rovných příležitostí a bezpečnosti zúčastněných," stojí v prohlášení UCI.

„Upravená pravidla vejdou v platnost 1. července. Mohou se v budoucnu zase změnit v závislosti na vývoji vědeckého poznání," píše se dále.

Zmíněné Bridgesové mimochodem zakázala UCI v březnu soutěžit s pětinásobnou olympijskou vítězkou Laurou Kennyovou na národním mistrovství v omniu, protože v tu dobu byla ještě registrována jako muž. Britská cyklistická unie jí však start předtím povolila, protože hladina testosteronu u ní nepřesáhla 5 nanomolů na litr během posledních 12 měsíců. Po této aféře se však rozhodla svá pravidla přezkoumat.

Reklama

Související témata: