Hlavní obsah

Ruský cyklistický tým s dvěma českými jezdci přerušil činnost

Cyklistický tým Gazprom-RusVelo dnes přerušil činnost. Stáj, do které patří český šampion Michael Kukrle a talentovaný Mathias Vacek, byla na začátku března stejně jako další ruské a běloruské týmy kvůli invazi na Ukrajinu vyloučena ze všech mezinárodních závodů. Vedení stále marně hledá nového sponzora místo ruské energetické společnosti Gazprom.

Foto: @MichaelKukrle

Michael Kukrle na archivním snímku.

Článek

"Jednáme s dvěma možnými partnery. Ale najít v dnešní době sponzora není snadné," řekl šéf profesionální kontinentální stáje Renat Chamidulin agentuře AFP.

Gazprom-RusVelo startoval naposledy koncem února v závodě elitní kategorie WorldTour Kolem spojených arabských emirátů, kde devatenáctiletý Vacek překvapil etapovým vítězstvím. V neděli jeli s Kukrlem v dresu české reprezentace úvodní závod Českého poháru Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš, který Vacek ovládl.

Většina jezdců ruského týmu je podle Chamidulina v Itálii. "Někteří trénují s italským národním týmem, jiní se připravují doma, ale jsou demoralizovaní," uvedl Chamidulin.

O některé závodníky prý projevily zájem jiné týmy, ale nikdo zatím nepřestoupil. "Je to bolestné pro všechny. UCI chtěla potrestat ruský tým, ale potrestala italské, norské, španělské jezdce. Přijde mi to jako poloviční rozhodnutí, které nebylo dobře promyšlené," řekl Chamidulin.

Nevyloučil, že se stáj pokusí sankce napadnout. "Povedeme s UCI dialog, buď přímo, nebo u soudu. Nemůžeme říct prostě: končíme a na všechno zapomeneme. Je to deset let práce a spousta škod," dodal.

Vyloučené týmy mohou zažádat o registraci pod jinou národností, pokud splní příslušná kritéria. Jezdci i členové stájí také mají možnost odejít jinam i mimo přestupové období.

Reklama

Související témata: