Hlavní obsah

Sagan si v cíli oddechl: Takovou etapu nepamatuji! Co má na dosah?

Praha/Alpe d´Huez

Slovenskému cyklistickému fenoménu Peteru Saganovi ubývají na Tour de France konkurenti v boji o zelený trikot, který je určen pro nejlepšího spurtera. Po čtvrteční další horské etapě odstoupili vítězové dvou etap Fernando Gaviria a Dylan Groenewegen. Sám osmadvacetiletý rodák ze Žiliny přiznává, že ve zbytku Staré dámy se nebude ani tak soustředit na sběr bodů do bodovací soutěže, ale o to, aby zůstal zdravý.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Peter Sagan si obléká zelený trikot určený pro lídra bodovací soutěže.

Článek

Když si ve čtvrtek Geraint Thomas ze Sky dojel na Alpe d´Huez pro druhé vítězství v řadě, Sagan měl před sebou ještě několik desítek kilometrů stoupání. Nakonec dojel do cíle na 109. místě s více než půl hodinovým zpožděním.

„Byl to opravdu náročný den, nepamatuji si žádnou podobnou etapu. Bylo to těžké, ale přežil jsem," pravil Slovák pro oficiální stránky Tour de France.

Na rozdíl od něj nástrahy 12. etapy se třemi vrcholy nejvyšší kategorie nezvládli čtyři elitní spurteři. Ze závodu postupně odstoupili Groenewegen, Gaviria, Andre Greipel či Rick Zabel. Den předtím skončili i Mark Cavendish s Marcelem Kittelem.

Je tak už téměř jisté, že pokud Sagan celou Tour absolvuje, pošesté v kariéře získá na Tour zelený trikot pro nejlepšího spurtera a vyrovná počin legendárního Erika Zabela. V průběžném pořadí má už teď luxusní náskok 210 bodů na druhého Nora Alexandera Kristoffa.

„Gavirii, Greipela a Groenewegena je mi líto. V pátek se může etapa rozhodovat ve spurtu, ale s menším počtem spurterů, bude těžké udržet etapu pod kontrolou. V soutěži o zelený dres to už pro mě není o bodech, ale o tom, abych dojel a zůstal zdravý. Stále totiž máme před sebou třetí týden," řekl Sagan.

Jeho slova potvrzuje profil páteční etapy. Na cyklisty po dvou horských etapách čeká rovinatá s délkou 169,5 km. Startuje se v Bourg d´Oiasans a končí se ve Valence.

Slovenský rychlík už vyhrál na letošní Tour dvě etapy (2. a 5.). Dvakrát byl také druhý (1. a 4. etapa). Podaří se Saganovi urvat třetí triumf?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.