Hlavní obsah

Šampionovu šňůru zastavil náraz do sloupu. Čekal jsem to měkčí, usmál se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy v sezoně se společně na startu sešli tři cyklokrosoví králové. Wout van Aert, Tom Pidcock a největší hvězda Mathieu van der Poel. Nizozemec útočil na jedenácté vítězství v řadě v tomto ročníku. Favorita však zastavil trochu tragikomický náraz do sloupu. „Myslel jsem, že bude trochu měkčí,“ usmál se po závodě, v němž dojel český jezdec Michael Boroš patnáctý.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský cyklokrosař Mathieu van der Poel

Článek

Van der Poel bojoval v předposledním kole o vítězství. Jak je jeho zvykem, riskoval na maximum. Na písečné části trati ve španělském Benidormu střihl zatáčku příliš napřímo a nedokázal se vyhnout označenému sloupu, do kterého to pravým ramenem ostře napálil. „Měkký rozhodně nebyl. Mám trochu oteklé rameno, ale jinak v pohodě. Akorát jsem hned věděl, že mám po závodě,“ líčil.

Než nasedl zpátky na kolo, ztratil hodně času, a nakonec dojel pátý. Poprvé v sezoně tak 29letý cyklistický fenomén nedokázal zvítězit. „Ale nic si z toho nedělám. Samozřejmě by bylo hezké vyhrát, ale šňůra někdy skončit musela. Je lepší si vybrat smůlu teď,“ uvědomoval si. Na začátku února ho totiž čeká mistrovství světa v Táboře, kde bude útočit na šestý cyklokrosový titul v kariéře.

Rodáka z Kapellenu stejně jako další favority potkaly na začátku technické problémy, když mu spadl řetěz. Úžasné jsou následné záběry, jak se van der Poel prodírá pořadím dopředu a během jediné krátké rovinky se jako nic prožene přes pět soupeřů. Prostě cyklista z jiného světa. A úsměvné je, když po závodě řekne: „Neměl jsem dneska úplně nejčerstvější nohy.“

Nebýt pádu, mohl se radovat i pojedenácté. Tentokrát však dal možnost užít si pocit z vítězství i svému hlavnímu konkurentovi Woutu van Aertovi. „Cítil jsem se dobře. Je to skvělý pocit, vyhrát. I když to taky nebylo úplně jednoduché,“ připustil.

Belgičan se totiž také musel prodírat ze zadních pozic. A když už v posledním kole mířil za vítězstvím, při naskakování na kolo spadl. Zvládl se ale rychle zvednout a vedení si pohlídal. „Akorát mě trochu bolí zápěstí. Asi se to mělo stát, moje mamka si zlomila zápěstí včera. Navíc se s tátou vzali 13. července a já dneska startoval se třináctkou, takže jsem věděl, že si budu muset taky vybrat nějakou smůlu,“ vtipkoval van Aert.

Ten se na rozdíl od svého rivala stejně jako Pidcock přesouvá na silnici. Šampionát v Táboře tak absolvovat nebude. „Plány neměním,“ potvrdil 29letý Belgičan.

Reklama