Hlavní obsah

Sen šampiona v troskách. Froome si zlomil stehenní kost a Tour letos nepojede

Aktualizováno

Britský cyklista Chris Froome nebude startovat na letošní Tour de France, kde chtěl útočit na páté vítězství. Vážně se zranil, když upadl během prohlídky trasy středeční časovky na Critériu du Dauphiné. Při pádu utrpěl otevřenou frakturu stehenní kosti, zlomený má také loket, několik žeber a ještě ve středu podstoupil operaci.

Foto: Sport.cz

Britský cyklista Chris Froome.

Článek

"Spadl při sjezdu ve velké rychlosti a narazil do zdi. Bude trvat poměrně dlouho, než bude moci opět závodit," potvrdil nepříjemnou zprávu šéf stáje Dave Brailsford francouzské televizi.

O tom, jak byla situace vážná, svědčí i fakt, že měl Froome několik minut po pádu problémy s mluvením.

Ke karambolu ikonické postavy Tour de France došlo na 26. kilometru časovky v Roanne. "Byla to hodně těžká nehoda. Sanitka ale přijela rychle a po ošetření se chystal transport vrtulníkem St. Etienne," doplnil Brailsford s tím, že Froome se chtěl v kritické chvíli vysmrkat. "Jeli hodně rychle, asi 60 km za hodinu. Hodně foukalo, a když dal ruce z řidítek, aby se vysmrkal, vítr mu strhl přední kolo. On poté vrazil do zdi," dodal.

Na Froomově twitterovém účtu později informovala o vývoji událostí cyklistova manželka Michelle. "Chris je právě na operaci, při níž mu lékaři opraví zlomeniny. Zítra ráno snad přineseme vzkaz přímo od něj," napsala.

Kvartet pětinásobných vítězů se zatím nerozroste

Critérium du Dauphiné vyhrál Froome v letech 2013, 2015 a 2016 a následně vždy ovládl i Tour de France, na které zvítězil také předloni. Loni se Froome musel na Tour spokojit s třetím místem za krajanem a týmovým kolegou Geraintem Thomasem a Nizozemcem Tomem Dumoulinem. Letos mu na Dauphiné patřilo po třech etapách osmé místo.

Froome chtěl letos zaútočit na Staré dámě na páté celkové vítězství, jímž by se dorovnal legendám - pětkrát pozvedli trofej v Paříži Francouzi Jacques Anquetil a Bernard Hinault, Belgičan Eddy Merckx a Španěl Miguel Indurain. Sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong byl po dopingové aféře všech titulů zbaven a v oficiální statistice nefiguruje.

"Chris neskutečně dřel, aby se dostal do skvělé formy pro Tour, o kterou teď bohužel přišel. Ale co Chrise odlišuje od ostatních, je jeho psychická síla a odolnost - a my ho budeme plně podporovat v léčbě a pomůžeme mu v jeho snaze o splnění dalších budoucích cílů," uvedl Brailsford.

Letošní Tour odstartuje 6. července v Bruselu.

Reklama

Související témata: