Hlavní obsah

Šestinásobný mistr světa Van der Poel zvažuje odchod z cyklokrosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli si po suverénním výkonu dojel Mathieu van der Poel v Táboře již pro šestý titul mistra světa v elitní kategorii mezi cyklokrosaři. Přesto fenomenální Nizozemec zvažuje své další působení v krosu. Jak všestranný závodník vysvětlil v rozhovoru s médii na jihu Čech, chce se více soustředit na své působení na silnici.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Mathieu van der Poel z Nizozemska zvažuje, zda bude dál jezdit cyklokros.

Článek

„Mistrovství světa je tím jediným důvodem, proč jsem pořád v cyklokrosu. Je to ta jediná věc, která mě u toho drží. Protože to je také jediný závod, který se opravdu počítá a má svoji váhu,“ prohlásil Van der Poel, jenž vedle cyklokrosu září také na silnici a cizí mu nejsou ani horská kola či gravel.

„Když pominu titul mistra světa a zábavu, kterou si v terénu užiju, už toho nezbývá moc, čeho mohu v cyklokrosu dosáhnout. Čím dál více zaměřuju svoji pozornost na silnici,“ řekl devětadvacetiletý jezdec, jenž právě v Táboře načal před devíti lety zlatou sbírku a pro titul mistra světa si následně dojel i v letech 2019 až 2021, loni a letos.

Ujistil, že za jeho úvahami není ztráta vášně pro cyklokros. „Tu v sobě stále mám. Jde ale o to, že kros se jezdí v zimě, závody trvají přes hodinu a stojí vás to opravdu spoustu energie. A tu vám pak bere i to, když vás každý závod polévají pivem,“ připomněl incidenty s neukázněnými diváky.

„I když to samo o sobě mé rozhodnutí neovlivní, je otázka, zda to za to stojí. Je těžké to akceptovat. Ale jde hlavně o ten úbytek energie. Pokud se ukáže, že vynecháním cyklokrosu bych mohl na silnici podávat ještě lepší výkony, tak to udělám,“ dodal Van der Poel.

Jedna věc ho však pevně drží u cyklokrosu již delší dobu - rekord Belgičana Erika De Vlaemincka, jenž triumfoval dokonce sedmkrát v letech 1966 a 1968 až 1973. Van der Poel, který se díky poslednímu zlatu odpoutal od tria André Dufraisse (Francie), Renato Longo (Itálie) a Albert Zweifel (Švýcarsko) s pěti tituly, má jedinečnou možnost přepsat historii.

Pokud by v terénu pokračoval, sotva si lze nyní představit někoho, kdo by ho měl na cestě za rekordem zastavit. „Možná právě proto dál pokračuji v cyklokrosu… Nejsem si přesně jistý, co to je. Nepotřebuji dokazovat, že jsem nejlepší. O rekordu De Vlaemincka se mluvilo už nějakou dobu. Nakonec - právě tyto úspěchy se počítají,“ uvedl Van der Poel, jenž vyhrál 13 ze 14 závodů v terénu, do nichž přes zimu nastoupil.

Jak se nakonec rozhodne, nechtěl předjímat. Potřebuje zvážit více faktorů a poradit se s lidmi ze svého okolí. „Přirozeně jde o rozhodnutí, které nemohu udělat sám. Budeme o tom diskutovat s týmem. Za dva týdny budeme vědět více ohledně toho, jaký bude náš program na silnici, ale určitě ještě nebude jasné, jak to bude příští zimu,“ řekl Van der Poel, který hájí barvy stáje Alpecin-Deceuninck.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.