Hlavní obsah

Dojatý Štybar po rozlučce: V atmosféře mi hlava nefungovala. Na kolo nasednu pozítří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatleskal fanouškům a se slzami v očích dojel svůj poslední závod kariéry. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar po domácím šampionátu v Táboře ve 38 letech ukončil bohatou kariéru. Že finišoval na 31. místě? To vlastně ani není podstatné. Rozlučku si užil legendární jezdec, jeho nejbližší i zaplněný areál Komora. „Slzy v očích jsem měl už na startu. Nemohl jsem si na rozlučku vybrat lepší závod,“ řekl v cíli.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zdeněk Štybar s rodinou na pódiu.

Článek

Emoce ho pořádně semlely. Na pódiu po závodě se Štybar týmem, jak sám pojmenoval své nejbližší spolupracovníky i rodinu, a také po boku aktuálního šampiona Mathieua van der Poela symbolicky pověsil kolo na hřebík. „Určitě nebude jednoduché ho tam nechat. Vím, že mi to bude chybět, jsem závislý na sportu. Tak možná už za dva dny na kolo zase nasednu,“ usmál se rodák ze Stříbra.

Do svého posledního závodu vyrážel ze zadních pozic. „Když jsem najížděl do terénu, ohlédl jsem se a říkal jsem si: ‚Ty jo, já jsem fakt poslední?‘ Start se mi vůbec nepovedl. Pak jsem se sice dostal asi na dvacáté místo, ale začal jsem kupit chyby. Snažil jsem se, ale všichni jsme tušili, že to tolik nebude o výsledku. Hlava byla zapnutá tak napůl,“ líčil.

Na trati se nedokázal pořádně soustředit. „Běželo mi hlavou šíleně moc myšlenek na celou kariéru. Jak mi lidi fandili, ztratil jsem koncentraci a přepálil jsem začátek. Poslouchal jsem i hlasatele a diváky. A slyšel jsem i manželku, jak na mě křičí. Pak jsem ji očima hledal, ale už jsem ji nenašel,“ culil se.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zdeněk Štybar projíždí cílem.

Do posledního kola vyrážel ve třetí desítce, pak ho však potkal defekt. „Měl jsem prázdnou přední galusku. Ale asi to tak mělo být. Aspoň jsem si mohl užít tuhle neuvěřitelnou atmosféru. Nedá se popsat, co jsem prožíval. Poslední kolo mi zůstane v paměti nejvíc. Dokonce jsem měl čas v depu obejmout mechaniky,“ popisoval Štybar.

V Táboře slavil v roce 2010 svůj první cyklokrosový titul mezi dospělými, na stejném místě o 14 let později uzavřel kariéru. „Na pocity se mě ani neptejte. Je to něco jako jít do důchodu. Za pár let to budete znát taky,“ smál se. „Teď už budu jezdit s mírou, žádné šestihodinové tréninky. Těším se na pohodové vyjížďky. Ale nevím, jak na to bude reagovat tělo i hlava,“ podotkl.

První večer v cyklistickém důchodu plánuje strávit po boku těch nejbližších. „Užijeme si večer hlavně se Štybar týmem, který za mnou stojí patnáct let v dobrých i špatných momentech. Takových lidí není moc, kteří u mě zůstali i poslední tři roky, když těch špatných momentů bylo fakt hodně,“ připomněl své táhlé zdravotní problémy, které mu uspíšily konec v profesionálním pelotonu.

A jeho dalším program? „Dva dny budou náročné. Zítra pojedeme do Stříbra, jako rodina si sedneme a budeme si to užívat. Všechno na mě padne asi až ve čtvrtek,“ uzavřel Štybar.

Reklama