Hlavní obsah

Skandál na mistrovství světa v cyklistice. Protestující aktivisté zatarasili silnici a závod musel být zastaven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevídaná situace nastala při nedělním závodě jednotlivců na mistrovství světa cyklistů. Zhruba na osmdesátém kilometru muselo být veškeré dění zastaveno, protože úzkou silnici na cestě z Edinburghu do Glasgowa zatarasili protestující skotští aktivisté. Peleton se už znova rozjel, předpokládaný dojezd do cíle se posouvá až někam k 18. hodině.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Mistrovství světa v cyklistice zastavili aktivisté.

Článek

Jako první na překážku na trase blízko městečka Falkirk narazila skupinka devíti uprchlíků, mezi něž patří i český reprezentant Petr Kelemen. V té chvíli měla více než osmiminutový náskok na peloton, kde se pohybovali všichni favorité i tři zbývající cyklisté v národních barvách Mathias Vacek, Adam Ťoupalík a Michael Boroš.

Přerušení závodu vypsaného původně na 271 kilometrů se i přes příjezd policistů protáhlo už na třicet minut a britští pořadatelé si s celou záležitostí moc nevěděli rady.

Zatímco cyklisté bezradně posedávají na vozovce nebo v doprovodných autech, policisté se snaží situaci vyřešit a uvolnit trasu. Na místě je i prezident UCI Francouz David Lappartient, ale vyjednávání zatím nenesou efekt. Cyklisticky konvoj nemá kudy jet, televizní přenos ale kvůli odmítnutí reklamy pro aktivisty neukazuje, co se přesně ve Skotsku odehrává.

Někteří aktivisté se podle záběrů kamer doslova přilepili na silnici a teprve policejní zásah je odstranil z cesty, ale zastavení závodu se protahovalo.

K maléru došlo v takřka neobydlené oblasti severních skotských plání. Po padesátiminutovém čekání se závod znovu rozjel. Skupinka devíti cyklistů v úniku vyjela o osm minut a dvacet sekund dřív než peloton. O nějakém zkrácení závodu zatím není řeč, předpokládaný dojezd do cíle se tak posouvá až někam k 18. hodině.

Průběžně aktualizujeme.

Související témata: