Hlavní obsah

Skandál na Tour! Policie použila slzný plyn, ten ale zasáhl Sagana i další hvězdy

Praha

Na tohle pořadatelé Tour de France hrdí být nemohou. V šestnácté etapě se odehrála událost, která se do dějin nejslavnějšího závodu světa zapíše v hodně negativním světle. Etapu měřící 218 kilometrů totiž ovlivnily protesty zemědělců, kteří zhruba na třicátém kilometru donutili jezdce zastavit. To horší však mělo teprve přijít.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Jezdci byli zasaženi slzným plynem

Článek
Fotogalerie

Poklidný úvod etapy se proměnil v pořádně horké chvilky v době, kdy nespokojení zemědělci přehradili trasu závodu balíky slámy, které na trať dopravily pomocí těžké techniky. Důvodem akce měla být podle dostupných informací nespokojenost se zákony, které dle názoru protestujících výrazně negativně ovlivňují jejich práci.

Jezdci se o překážce na trati dozvěděli asi dva kilometry před připravenými balíky. Dle informací policie však mělo být vše vyřešeno bez toho, aniž by musel být závod přerušen. Nestalo se.

Cyklisty totiž krátce před osudným místem zasáhl do očí slzný plyn, jehož použití měli na svědomí policisté, kteří chtěli protestující zemědělce rozehnat. Slzný plyn se však kvůli větru dostal do očí jezdců.

Froome dostal kapky

Šéf Tour Christian Prudhomme proto rozhodl o přerušení závodu. Někteří slzící cyklisté museli následně vyhledat i lékařské ošetření. Mezi zasaženými jezdci byl i lídr průběžného pořadí Geraint Thomas, čtyřnásobný vítěz slavného závodu Chris Froome a mistr světa Peter Sagan. Froome musel dostat kapky do očí, zatímco Sagan si pouze propláchl oči vodou.

"Pálil mě nos a štípalo v krku. Oči začaly pálit až posléze. Myslím, že jsme na tom byli všichni podobně. Myslím, že udělali dobře, když etapu přerušili, abychom měli pár kilometrů na to vyčistit si oči a nosy," říkal v cíli hvězdný Froome.

Žádné vážnější následky však lékaři řešit nemuseli, za chvíli byli všichni jezdci znovu připraveni vydat se na trať a závod pokračoval na 33. kilometru.

Další velmi nepříjemný moment přišel sedmapadesát kilometrů před cílem, kdy do té doby vedoucí Belgičan Philipp Gilbert skončil při jednom ze sjezdů v kotrmelcích. Hrozivě vypadající pád se však naštěstí obešel bez vážnějších zranění.

Žlutý trikot na Tour de France udržel i po 16. etapě britský cyklista Geraint Thomas. Před druhým obhájcem Chrisem Froomem vede o minutu a 39 sekund.

Reklama

Související témata:
Zemědělci