Hlavní obsah

Skandál! Pořadatelé slavné Tour nechtějí obhájce prvenství Froomea pustit na start

Pořadatelé Tour de France chtějí zamezit startu britského cyklisty Chrise Froomea. Podle médií oznámila organizace ASO jeho stáji Sky, že kvůli pozitivnímu dopingovému testu na loňské Vueltě nedovolí obhájci prvenství se závodu zúčastnit. Ve středu by se měla k případu vyjádřit arbitrážní komora Francouzského olympijského výboru.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Pořadatelé Tour de France chtějí zamezit startu britského cyklisty Chrise Froomea.

Článek

Čtyřnásobnému vítězi Tour Froomeovi hrozí trest za překročení povoleného množství léku na astma. Vyšetřování se ale protahuje, Mezinárodní cyklistická unie UCI zatím slavného britského jezdce nijak nepotrestala a nechala ho závodit. Froome tak mohl vítězstvím na květnovém Giru d'Italia zkompletovat jako sedmý cyklista v historii triumfy na všech Grand Tours.

ASO však nyní tým Sky v e-mailu informovala, že Froome v sobotu nebude na start Tour připuštěn. Pořadatelé uvedli, že postupují ve shodě s pravidlem, podle nějž mají právo odmítnout účast jezdce nebo týmu, jehož přítomnost by poškodila pověst závodu.

Stáj se už proti rozhodnutí ASO odvolala, v úterý se proto sejde komise Francouzského olympijského výboru a ve středu vynese verdikt. Sky ale s Froomeovým startem na Tour dál počítá. "Chris pojede Tour, neboť neudělal nic špatného," uvedl tým na webu cyclingnews.com. Stáj už před časem argumentovala, že ve Froomeově případě nejde o pozitivní dopingový test, ale o nestandardní nález předepsaného léku proti astmatu.

Před devíti lety se ASO podobným způsobem pokusila zakázat účast Tomu Boonenovi, který měl při mimosoutěžní kontrole nález na kokain. Francouzský olympijský výbor ale následně rozhodl o tom, že belgickému jezdci nesmějí pořadatelé ve startu bránit.

Reklama

Související témata: