Hlavní obsah

Skvělé klání v Pyrenejích! Výhru a žlutý trikot na Tour bere Hindley, obhájce odpáral rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První skutečně horská etapa nabídla parádní podívanou. Peloton Tour de France zavítal do Pyrenejí a ačkoliv nejproslulejší vrcholy ještě přijdou, už dnešní klání rozhodně nenudilo. Do úniku se probojoval vítěz loňského Gira Jai Hindley z Bory. Australan měl nejvíce sil a vedle vítězství v etapě dostal i žlutý trikot. Soupeřilo se i mezi největšími rivaly na celkovém pořadí. Obhájce prvenství Jonas Vingegaard utrhl hlavního soupeře Tadeje Pogačara a najel na něj přes minutu.

Sestřih páté etapy slavné Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pády a boj o únik

Hned na úvod se k zemi poroučel vítěz nedávného závodu Kolem Švýcarska a jeden z adeptů na pódium v celkovém pořadí Dán Mattias Skjelmose. Spadl také americký šampion Quinn Simmons, oba ale pokračovali dále. Velmi brzy odpadl po včerejším pádu sprinter Fabio Jakobsen, pro kterého se tak zbytek etapy proměnil v boj o přežití a splnění časového limitu.

Postupem se vepředu utvořil silný únik o více než třiceti závodnících. A spousta z nich měla šanci vystřídat ve žlutém trikotu Adama Yatese. Útokem překvapil zejména vítěz loňského Gira, lídr týmu Bora Jai Hindley. Aktivní byli třeba také Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Giulio Ciccone. Naopak chyběl majitel puntíkatého dresu Neilson Powless, který tak o trikot přišel.

První letošní vrchol elitní kategorie

Před nejtěžším stoupání dne na Col de Soudet se utrhla belgická dvojice van Aert s Campenaertsem, ale v kopci se přes ně přehnali elitní vrchaři. Skvělou formu si přivezl Rakušan Felix Gall, jenž byl na vrcholu nejrychleji a získal do svého držení puntíkatý dres.

Zatímco v pelotonu byl klid a stáj SAE Team Emirates s Pogačarem a lídrem závodu Yatesem se snažila držet ztrátu pod čtyři minuty, vepředu zaútočil Lotyš Krists Nielands, k němuž se dotáhli van Aert s Alaphilippem. Ve stoupání na poslední kopec Col de Marie Blanque se však vedoucí skupina znovu sjela, ale van Aert se v ní už neudržel.

Drama v posledním stoupání

Nejvíce sil ze skupiny uprchlíků měli Hindley s Gallem. První jmenovaný nakonec soupeři cukl a mířil vstříc etapovému prvenství a zisku žlutého trikotu. Dvě minuty za ním skvěle pracoval v čele skupiny hlavních favoritů Sepp Kuss, jenž odpáral všechny soupeře vyjma Pogačar, ale připravil skvělou pozici pro parťáka Jonase Vingegaarda.

Ten už rozdělaný úkol zvládl, nastoupil a když se ohlédl, Slovince už za sebou neviděl. Ve zbytku stoupání Dán najel na vítěze Tour z let 2020 a 2021 přibližně čtyřicet sekund. Ve skvělém tempu pokračoval i v závěrečném sjezdu a rovince. Dostihl zbytek uprchlíků a před Pogačarem finišoval na pátém místě o více než minutu. Druhý dojel Giulio Ciccone, který se posunul za Vingegaarda na třetí místo celkového pořadí.

Cyklistický závod Tour de France
5. etapa (Pau - Laruns, 163 km):
1. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) 3:57:07
2. Ciccone (It./Lidl-Trek)
3. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team)
4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) všichni -32
5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -34
6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -1:38
Průběžné pořadí:
1. Hindley 22:15:12
2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -47
3. Ciccone -1:03
4. Buchmann -1:11
5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -1:34
6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:40

Reklama

Související témata: