Hlavní obsah

Stáj Jumbo-Visma zvažuje žalobu na fanouška, který zavinil karambol na Tour

Aktualizováno

Cyklistická stáj Jumbo-Visma zvažuje, že podá trestní oznámení na fanouška, který v nedělní 15. etapě Tour de France zavinil hromadný pád v pelotonu. Muž neopatrně vystrčenou rukou s telefonem poslal k zemi Seppa Kusse, jednoho z hlavních pomocníků obhájce titulu Jonase Vingegaarda, a způsobil řetězovou reakci, na niž doplatila zhruba dvacítka jezdců. Podle agentury Reuters už francouzská policie zná identitu viníka.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

 
Článek

Zatýkat ho ale nebude, pokud na něho Kuss nepodá žalobu. "Tým možná ano. Zjistíme jak a kdy," odpověděli zástupci týmu na otázku, zda Američan bude žádat potrestání fanouška.

Incident se odehrál zhruba po 40 kilometrech nedělní etapy. Na zemi se ocitli i další dva Vingegaardovi pomocníci Nathan van Hooydonck a Dylan van Baarle. "Cesta se ve městě zužovala a zrovna jsme se chystali zpomalit a nechat únik odjet. A pak si tam bohužel zrovna někdo chtěl udělat selfie. Opravdu jsem to nečekal," uvedl Kuss.

Pádu se nevyhnul ani šampion z roku 2019 Egan Bernal, jehož tým Ineos Grenadiers vyzval fanoušky, aby "dopřáli jezdcům prostor k závodění". Stáj Cofidis v prohlášení divákům vzkázala: "K vytvoření vzpomínek nepotřebujete mobilní telefon".

Soudní dohru měl podobný incident z roku 2021, kdy cyklisty srazila fanynka s cedulí, kterou se snažila ukázat do kamery na projíždějícím motocyklu. Státní zástupce pro ni požadoval za neúmyslné ublížení na zdraví čtyřměsíční podmínku, nakonec vyvázla s pokutou 1200 eur.

Reklama

Související témata: