Hlavní obsah

Štybar chce v Táboře potěšit české fanoušky

Trochu překvapivé vítězství v nedělním prvním závodu Světového poháru cyklokrosařů v Belgii způsobilo poprask kolem českého reprezentanta Zdeňka Štybara. „Skoro celý týden jsem dával rozhovory, ale našel jsem si čas i na trénink,“ říká.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

Protože trvale žije v Belgii, kde patří cyklokros mezi nejpopulárnější sporty, měl tam jeho triumf velikou odezvu. „Novináři si u nás doma podávali kliku od dveří. Byli tam lidi ze tří belgických televizí a ze tří novin, někteří další mi ještě telefonovali,“ prozrazuje jezdec stáje Fidea, který si v Belgii našel i přítelkyni a zařídil si s ní byt v Essenu.

„Mediální zájem byl docela příjemný, vítězství mělo daleko větší ohlas, než když jsem dvakrát získal titul mistra světa do 23 let. Beru to jako příjemnou stránku věci,“ přiznává. „Naštěstí to nijak nenarušilo trénink, jezdil jsem podle plánu. Jen jsem zůstal až do středy v Belgii, protože tam bylo lepší počasí,“ říká cyklokrosař, který v prosinci oslaví 22. narozeniny.

V Belgii rodáka ze Stříbra považují skoro za vlastního, je tam nesmírně oblíben. Proto od svých belgických týmových kolegů sklidil jen slova chvály. „Třeba Erwin Vervecken nebo Bart Wellens říkali, že mají stejnou radost, jako kdyby vyhráli oni. Peter van Santvliet mi dal dokonce dárek, flašku dobrého vína,“ váží si, jak se k němu cyklokrosové hvězdy chovají.

Dnes ho od 14 hodin čeká druhý závod Světového poháru v Táboře a pojede ho v dresu vedoucího muže seriálu. „Snad jsem formu udržel,“ doufá. Na trati se poprvé svezl včera odpoledne. „Vždycky mi to tady sedělo,“ tvrdí závodník, který byl v Táboře nejlépe loni šestý. „Vím, že na mě bude vyvíjený velký tlak, ale musím se s tím popasovat. Každý ode mě čeká super výsledek a nerad bych někoho zklamal,“ přiznává Štybar.

Do Tábora mu přijede fandit plný autobus příznivců ze Stříbra. „Strašně se na to těším. Kdybych doma zajel na bednu, byla by to úplná bomba. Před českými fanoušky mám vždycky dvojnásobnou motivaci. Beru to hrozně prestižně,“ hledí k závodu český reprezentant.

Tuší však, že to bude hodně těžké. „Počítám, že si mě budou víc hlídat, ale nedám se,“ zůstává optimistou. „Rád bych totiž i po Táboře udržel dres lídra žebříčku. A hned v neděli mě čeká v Belgii další závod, takže potřebuji zajet i tam. Uvidíme, jak to dopadne...“

Protože jezdí naplno první rokem všechny závody s mužskou elitou, ví, že celou sezónu takovou formu neudrží. „Letos jsem zvolil trochu jinou strategii. Před Světovým pohárem a Superprestige vynechávám menší závody, protože jinak by to byl hrozný zápřah. Na to ještě nejsem připravený. Ti nejlepší kluci jsou většinou o deset let starší a jsou zvyklí pořád závodit,“ připomíná Štybar.

Reklama

Související témata: