Hlavní obsah

Švýcar Küng obhájil evropský titul v časovce, Bárta byl sedmnáctý

Trento

Švýcarský cyklista Stefan Küng obhájil titul mistra Evropy v časovce. Český reprezentant Jan Bárta skončil v italském Trentu na 17. místě. Na vítěze ztratil na 22 kilometrů dlouhé trati minutu a 51 sekund a oproti loňsku si pohoršil o osm příček. Ženskou časovku ovládla Küngova krajanka Marlen Reusserová.

Foto: Sport.cz

Švýcarský cyklista Stefan Küng.

Článek

Küng projel časovku průměrnou rychlostí 55 km/h a porazil o osm sekund úřadujícího světového šampiona Itala Filippa Gannu, který ve středu slavil zlato v časovce smíšených družstev. Bronz získal Belgičan Remco Evenepoel s odstupem 15 sekund za Küngem.

Sedmadvacetiletý Švýcar si částečně vynahradil zklamání z olympijských her v Tokiu, kde mu unikly stupně vítězů o pouhé čtyři desetiny sekundy.

"Bylo to hodně rychlé. Ke konci chvílemi foukalo a bylo důležité v těchto pasážích udržet rychlost. Věděl jsem, že bojuji o první místo, tak jsem do toho dál šlapal," uvedl Küng. "Z vítězství mám velkou radost a teď nás čeká mistrovství světa, kde chci také uspět," dodal dvojnásobný bronzový medailista ze světových šampionátů. Loni byl třetí v časovce v Imole, o rok dříve získal bronz v závodě s hromadným startem v Harrogate.

Devětadvacetiletá Reusserová získala první velké zlato po stříbru z loňského světového šampionátu a nedávných olympijských her v Tokiu.

Druhá dojela s odstupem 19 sekund Nizozemka Ellen van Dijková, čtyřnásobná kontinentální šampionka z let 2016-2019 a obhájkyně stříbra z loňského ME v Plouay. Bronz vybojovala olympijská vítězka v dráhové stíhačce družstev Lisa Brennauerová z Německa, která ztratila už více než než minutu.

Necelé dva týdny před MS ve Flandrech nebyly na startu hvězdné Nizozemky, světová šampionka Anna van der Breggenová ani olympijská vítězka Annemiek van Vleutenová.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Trentu (Itálie) - časovka (22,4 km):
Muži elite:
1. Küng (Švýc.) 24:30,
2. Ganna (It.) -8,
3. Evenepoel (Belg.) -15,
4. Bissegger (Švýc.) -23,
5. Walscheid (Něm.) -38,
6. Affini (It.) -38,
...
17. J. Bárta (ČR) -1:51.
Muži do 23 let:
1. Price-Pejtersen (Dán.) 25:35,
2. Wärenskjold (Nor.) -33,
3. Hoole (Niz.) -34.
Ženy elite:
1. Reusserová (Švýc.) 27:13,
2. Van Dijková (Niz.) -19,
3. Brennauerová (Něm.) -1:02,
4. Kleinová (Něm.) -1:22,
5. Markusová (Niz.) -1:43,
6. Kononěnková (Ukr.) -1:52.
Ženy do 23 let:
1. Guazziniová (It.) 29:02,
2. Ludwigová (Něm.) -39,
3. Pirroneová (It.) -46.

Reklama