Hlavní obsah

Těžké pády ve finiši Tour. Spurt znovu ovládl Philipsen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtou etapu Tour de France ovládl v závěrečném spurtu Jasper Philipsen. Závěr klání s cílem na motoristickém okruhu v Nogaru poznamenala celá řada pádů, které vyřadily třeba dalšího z favoritů Fabia Jakobsena. Rovinatá etapa se jela v poklidném tempu a dlouhý čas bez úniku, vše podstatné se stalo až ve finiši, kde byl stejně jako včera nejrychlejší belgický sprinter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Jasper Philipsen vyhrál čtvrtou etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Nikomu se nechtělo do úniku

Prvních třináct kilometrů byl úplný klid. Všichni si totiž uvědomovali, že únik má jen mizivou šanci na etapové prvenství. Motivaci neměl ani držitel puntíkatého dresu Neilson Powless, protože v rovinatém klání čekal na jezdce jen jeden bod do vrchařské prémie.

A tak si závodníci mezi sebou v pohodové atmosféře povídali a závod připomínal spíš závěrečnou etapu v Paříži. Po třinácti kilometrech sice nastoupila čtveřice jezdců, ale jejich snažení bylo po pár stech metrech ukončeno.

Drsné pády v závěru

Po sprinterské prémii se do úniku vydala francouzská dvojice Anthony Delaplace a Benoit Cosnefroy, ovšem 24 kilometrů před cílem je peloton pohltil. A tak se rozhodovalo až ve finiši na motoristickém okruhu v Nogaru.

Probíhal nemilosrdný souboj o výhodné pozice, který odnesl pádem například dánský sprinter Fabio Jakobsen. Do cíle dojel zejména se sedřenými lokty, ale v závodě by snad měl pokračovat, na rozdíl od Španěla Luise Leona Sancheze z Astany. K vidění byly střety hned tří dvojic, které se ocitly na asfaltu.

Philipsen znovu nejsilnější

O vítězství si to opět rozdali stejní jezdci jako včera. Jen Phil Bauhaus si vyměnil pozici s Calebem Ewanem, Australanovi chyběl jen kousek, aby překonal suverénního Jaspera Philipsena. Pětadvacetiletý Belgičan byl však na cílové čáře první a slaví druhé vítězství v řadě.

„Byl to těsný závěr, za výsledek jsem rád. Etapa byla snadná a všichni se snažili ušetřit síly na Pyreneje. Závěr byl ale hektický," popisoval Philipsen.

„Slyšel jsem za sebou pár pádů, tak snad jsou všichni v pořádku. Ztratil jsem na chvíli týmové kolegy, ale našel jsem si Mathieu van der Poela, který mi to zase parádně rozjel. Finišoval jsem v křečích, ale klaplo to," pochvaloval si.

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa (Dax - Nogaro, 182 km):
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:25:28
2. Ewan (Austr./Lotto-Dstny)
3. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious)
4. Coquard (Fr./Cofidis)
5. Cavendish (Brit./Astana)
6. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 18:18:01
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6
4. Lafay (Fr./Cofidis) -12
5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -16
6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17

Reklama

Související témata: