Hlavní obsah

Tour de France poprvé v historii začne v Londýně

LONDÝN

Několik změn čeká v příštím roce účastníky cyklistické Tour de France. Na rozdíl od minulých let zavede 94. ročník legendárního závodu cyklisty nejprve do Alp a až poté do Pyrenejí. Program představili pořadatelé Tour v Londýně, kde v roce 2007 slavný podnik poprvé v historii odstartuje prologem na osm kilometrů.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na slavnostní akci ovšem chyběl šampion Floyd Landis, jenž se svým pozitivním dopingovým testem na letošní Tour postaral o skandál a s největší pravděpodobností o titul přijde.

Start Tour je naplánován na 7. července, den druhého výročí teroristických útoků na londýnské metro, vítěz legendárního závodu bude znám 28. července po tradičním dojezdu v Paříži. Trasa prologu povede z Whitehall nedaleko Trafalgarského náměstí před Buckinghamský palác. Na britském území zůstanou cyklisté ještě další den, kdy se uskuteční druhá etapa z Londýna do Canterbury.

Na cyklisty čeká příští rok ve 20 etapách celkem 3547 kilometrů. Vedle prologu absolvují dvě časovky jednotlivců a šest náročných horských etap, z nichž tři budou končit stoupáním. Celkem budou muset závodníci zdolat 21 horských prémií nejvyšších kategorií. Sprinteři budou mít šanci v jedenácti rovinatých etapách.

Za královskou je považována 16. etapa, v níž cyklisté budou muset po druhém dnu volna vystoupat v závěru 218 kilometrů dlouhé trasy do cíle na vrcholu Aubisque 1709 metrů nad mořem. V Alpách čekají na závodníky tradiční vrcholy Iseran (2770 m) a Galibier (2645 m), tentokrát ale chybí legendární stoupání do Alpe d'Huez.

Reklama

Související témata: