Hlavní obsah

Pogačar v přímém souboji udolal lídra. Ale celkově dál ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obhájce prvenství Tadej Pogačar vybojoval na Tour de France třetí letošní vítězství. V závěru pyrenejské 17. etapy slovinský cyklista porazil ve spurtu jeden na jednoho lídra závodu Jonase Vingegaarda, na kterého díky tomu získal bonifikační čtyři sekundy. Dánský jezdec má v čele dál solidní náskok, který činí dvě minuty a 18 sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar vyhrál 17. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pogačar nedokázal v druhé etapě v Pyrenejích Vingegaardovi ujet, i když měl až do konce 130 kilometrů dlouhého úseku k ruce spolujezdce z týmu SAE Emirates Brandona McNultyho. Američan dojel do cíle v lyžařském středisku Peyragudes se ztrátou 32 sekund. Další jezdci už měli manko více než dvě minuty.

Vingegaard se dlouho jen držel ve stínu Pogačara, který udával tempo, v závěru Dán nastoupil, ale Slovinec si etapový triumf vzít nenechal.

Před etapou přišel Pogačar, který usiluje o třetí vítězství na Tour de France za sebou, o klíčového pomocníka do kopců Rafala Majku. Polský jezdec nenastoupil na start kvůli zranění stehenního svalu z úterní etapy, v níž přetrhl řetěz.

Slovinský favorit si musí ve zbytku závodu vystačit už jen s třemi domestiky. McNulty však dnes Majku skvěle zastoupil a Pogačarovi pomohl k devátému etapovému vítězství na Tour.

"Vyhrát etapu je samo o sobě úžasné. Všichni na sebe můžeme být pyšní, protože bez Rafala, George (Bennetta) a (Marca) Solera jsme nemohli udělat víc," řekl Pogačar a děkoval všem svým zbylým týmovým kolegům třiadvacetiletý cyklista, který jede čtvrtou Grand Tour a na každé vyhrál alespoň tři etapy. Před ním to dokázal jen Ital Giuseppe Saronni, kterému se to povedlo na Giru d'Italia dokonce pětkrát za sebou v letech 1978 až 1982.

Na Vingegaarda hodlá Pogačar dál útočit. "Zítra je další den, na který už se těším. Dneska jsem do toho dal všechno. Věděl jsem, že musím vyhrát, jiná cesta není. Až do cílové pásky jsem šel za náš tým naplno a mám velkou radost. A zítra bude spousta dalších šancí," dodal.

Boj o zelený trikot pro sebe již dnes rozhodl Belgičan Wout van Aert. Sedmadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma vede před krajanem Jasperem Philipsenem o 220 bodů a ve zbývajících etapách nemůže být předstižen, bojovat se bude už jen o 200 bodů. Aby bodovací soutěž poprvé v kariéře vyhrál, musí dojet až do Paříže.

Další těžká etapa čeká cyklisty ve čtvrtek, kdy pojedou v Pyrenejích naposledy. Na 143 kilometrů dlouhé trase je čeká stoupání na Col d'Aubisque do výšky 1700 metrů a cíl bude na Hautacamu ve výšce 1515 metrů.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (St. Gaudens - Peyragudes, 129,7 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:25:51
2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) stejný čas
3. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -32
4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:07
5. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán) -2:34
6. Bardet (Fr./DSM) -2:38
7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -3:27
8. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe)
9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert)
10. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) všichni -3:32
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 67:53:54
2. Pogačar -2:18
3. Thomas -4:56
4. Quintana -7:53
5. Gaudu -7:57
6. Bardet -9:21
7. Meintjes -9:24
8. Vlasov-9:56
9. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -14:33
10. Mas (Šp./Movistar) -16:35

Reklama