Hlavní obsah

Triumf na Giru slaví Nibali, poslední etapa patřila Cavendishovi

Brescia

Italský cyklista Vincenzo Nibali je poprvé vítězem Giro d'Italia. Poslední etapu s cílem v Brescii vyhrál v hromadném spurtu Brit Mark Cavendish a připsal si pátý úspěch v letošním ročníku.

Foto: Gian Mattia D´Alberto, ČTK/AP

Italský cyklista Vincenzo Nibali triumfoval na Giru.

Článek

Nibali se oblékl do růžového trikotu vedoucího jezdce po sedmé etapě a ve zbylých dvou týdnech ho udržel. Na cestě za druhým triumfem v Grand Tour po vítězství na Vueltě v roce 2010 osmadvacetiletý Ital vyhrál horskou časovku i sobotní náročnou "zimní" etapu v horách, kterou jezdci končili mezi sněhovými vločkami.

Svůj náskok na druhého Kolumbijce Rigoberta Urána navýšil na 4:43. Třetí skončil Australan Cadel Evans, jehož jediným vítězstvím na Grand Tour zůstává předloňský titul z Tour de France.

"Byl to mimořádný zážitek, když jsem slyšel všechny ty fanoušky, jak na mě volají. Dnešní etapu jsem si ohromně užil. Bylo to neskutečné," liboval si po předchozích drsných etapách Nibali. Na stupních vítězů v konečném pořadí Gira byl už v roce 2010, kdy skončil třetí, a předloni obsadil druhé místo.

Závod poznamenaný nepřízní počasí kvůli zdravotním potížím nedokončili obhájce vítězství Kanaďan Ryder Hesjedal a britský favorit Bradley Wiggins, kteří shodně odstoupili po dvanácté etapě.

Cavendish slaví první červený trikot z Gira

Spurtérský král Cavendish získal poprvé na Giru červený trikot pro vítěze bodovací soutěže a zkompletoval svou sbírku z Grand Tours. Předloni ovládl bodování na Tour a v roce 2020 na Vueltě. Totéž se před ním povedlo jen čtyřem jezdcům - Džamolidinu Abdužaparovovi z Uzbekistánu, Alessandru Petacchimu z Itálie, Laurentu Jalabertovi z Francie a legendárnímu Eddymu Merckxovi z Belgie.

Osmadvacetiletý Brit však vybojoval červený dres na poslední chvíli. Absolvoval v něm sice poslední etapu, ale ve skutečnosti byl druhý o 11 bodů za Nibalim, který jel ve "vzácnějším" růžovém. Cavendish ale na 197 km dlouhé trase do Brescie opanoval obě spurtérské prémie a nakonec Nibaliho porazil o 30 bodů.

"Mám z toho velkou radost. Nemohlo to být napínavější. Všichni věděli, že půjdu po těch prémiích, a jsem rád, že se najdou v pelotonu gentlemani," prohlásil Cavendish. Před Nibaliho se tak v bodovací soutěži posunul ještě před závěrečným spurtem.

V němž zvítězil před Italy Sachou Modolem a Eliou Vivianim a připsal si patnácté prvenství na Giru a 41. etapový triumf na Grand Tours. Lepší bilanci má jen pět jezdců v čele s Merckxem (64).

Cyklistický závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa Riese Pio X - Brescia (199 km):
1. Cavendish (Brit./Omega Pharma Quick-Step)5:30:09
2. Modolo (It./Bardiani Valvole)
3. Viviani (It./Cannondale)
4. Nizzolo (It./RadioShack)
5. Mezgec (Slovin./Argos)
6. Ferrari (It./Lampre)
7. Dehaes (Belg./Lotto)
8. Belletti (It./AG2R)
9. Visconti (It./Movistar)
10. Paolini (It./Kaťuša)všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Nibali (It./Astana)84:53:28
2. Urán (Kol./Sky)-4:43
3. Evans (Austr./BMC Racing)-5:52
4. Scarponi (It./Lampre)-6:48
5. Betancur (Kol./AG2R)-7:28
6. Niemiec (Pol./Lampre)-7:43
7. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff)-8:09
8. Intxausti (Šp./Movistar)-10:26
9. Santambrogio (It./Vini Fantini)-10:32
10. Pozzovivo (It./AG2R)-10:59
Vrchařská soutěž:
1. Pirazzi (It./Bardiani Valvole) 82
2. Nibali 453
Visconti 45.
Bodovací soutěž:
1. Cavendish 158
2. Nibali 128
3. Evans 111.
Jezdci do 25 let:
Betancur 85:00:56
2. Majka -41
3. Kelderman (Niz.) -12:50.
Týmy:
1. Sky
2. Astana
3. Movistar.

Reklama

Související témata: