Hlavní obsah

Triumf po osmi letech! Froome se dodatečně dočkal vítězství z Vuelty v roce 2011

Britský jezdec Chris Froome se po osmi letech dočkal dodatečně vítězství z Vuelty v roce 2011. Cyklistická unie (UCI) jej potvrdila novým šampionem poté, co tehdejší vítěz Španěl Juan José Cobo o triumf přišel kvůli dopingu. Čtyřiatřicetiletý Froome tak má na kontě celkově již sedm prvenství z Grand Tours.

Foto: Profimedia.cz

Chris Froome se po osmi letech dočkal dodatečně vítězství z Vuelty v roce 2011

Článek

Pozdější čtyřnásobný šampion Tour de France Froome skončil na Vueltě před osmi lety za Cobem druhý o 13 sekund. UCI ale v polovině června oznámila, že na základě podezřelých hodnot v biologickém pasu uznala zpětně Coba vinným z porušování antidopingových pravidel v období let 2009 až 2011.

Osmatřicetiletý Cobo byl distancován na tři roky a v předepsané lhůtě se neodvolal. "Lepší později než nikdy," reagoval Froome na nový titul na twitteru.

Zákaz činnosti pro Coba je však jen formální, neboť před pěti lety již ukončil kariéru. V revidovaném pořadí Vuelty 2011 se na druhé místo posunul jiný Brit Bradley Wiggins a na pódium se dostal i Nizozemec Bauke Mollema. Cobo přišel také o desáté místo z Vuelty o dva roky dříve.

Froome se díky dodatečnému prvenství stal prvním vítězným Britem na Grand Tours. Až dosud patřil tento primát právě Wigginsovi, králi Tour de France 2012. Froome má čtyři prvenství z Tour (2013, 2015, 2016, 2017), dvě z Vuelty (2011 a 2017) a také z loňského Gira d'Italia.

"Na Vueltu 2011 mám mimořádné vzpomínky. Byl to v mnoha ohledech můj průlomový závod, takže tento červený dres je pro mě speciální. I proto, byť uplynulo už osm let, že to bylo první britské vítězství na Grand Tour," dodal Froome v prohlášení svého týmu Ineos.

Dotáhl se tak na Španěly Alberta Contadora s Miguelem Indurainem a Itala Fausta Coppiho. Před nimi jsou jen Francouzi Jacques Anquetil (8), Bernard Hinault (10) a Belgičan Eddy Merckx s 11 prvenstvími ze závodů velké trojky.

Pro Froomea je to malá náplast na strádání z posledních týdnů. Před pěti týdny totiž při pádu ve vysoké rychlosti utrpěl mnohačetné zlomeniny a přišel o zbytek sezony.

Reklama

Související témata: