Hlavní obsah

Triumf španělského mladíka. Vingegaard navýšil vedení v celkovém pořadí Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náročnou 14. etapu cyklistické Tour de France vyhrál v Alpách díky nástupu v závěrečném sjezdu Španěl Carlos Rodríguez před oběma lídry průběžného pořadí Slovincem Tadejem Pogačarem a Dánem Jonasem Vingegaardem. Obhájce prvenství Vingeggaard zvýšil díky bonusu za vítězství v horské prémii vedení o jedinou sekundu na současných deset sekund.

Krásné bitvy Pogačara s Vingegaardem. Příspěvek z pořadu Studio TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Pogačar s Vingegaardem se během závěrečného stoupání nejvyšší kategorie na Col de Joux Plane utrhli ostatním. Dvojnásobný vítěz Tour Pogačar se pokusil nastoupit i Vingegaardovi, ale ten se jej udržel a na vrchol dojel první, díky čemuž získal na Pogačara tři bonusové sekundy.

V závěrečném dlouhém sjezdu oba předjel dvaadvacetiletý Rodríguez, který se díky premiérovému etapovému vítězství dostal v průběžném pořadí na třetí místo o sekundu před Australana Jaie Hindleyho. Souboj o druhé místo v etapě a dvě bonusové sekundy pro sebe po téměř 152 kilometrech získal Pogačar.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jonas Vingegaard stíhá Tadeje Pogačara v cíli 14. etapy Tour de France.

Etapu poznamenal hromadný pád zhruba třicítky cyklistů v zatáčce na kluzké silnici v nepříliš prudkém sjezdu krátce po ostrém startu. Pořadatelé se rozhodli závod přerušit a úvod neutralizovali. Po asi dvacetiminutové pauze byla etapa opět restartována.

Na zemi se mimo jiné ocitl i Hindley, nejhůře dopadli Španěl Antonio Pedrero a Jihoafričan Louis Meintjes, kteří museli být sanitkou převezeni do nemocnice a Tour pro ně skončila. Další jezdci potřebovali na místě ošetřit menší šrámy.

V neděli čeká jezdce další náročná etapa z Les Portes du Soleil do Saint-Gervais Mont-Blanc s celkem pěti stoupáními, z toho třemi nejvyšší kategorie. To závěrečné je dlouhé sedm kilometrů a má sklon až 7,7 procenta. Etapa měří 179 km, po ní je na programu volný den.

Benoit Tessier, <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa (Annemasse - Morzine Les Portes du Soleil, 152 km):
1. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) 3:58:45
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -5
4. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10
5. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -57
6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:46
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 57:47:28
2. Pogačar -10
3. Rodríguez -4:43
4. Hindley -4:44
5. A. Yates -5:20
6. Kuss -8:15

Reklama

Související témata: