Hlavní obsah

UCI kritizovala cyklisty, kteří po páteční etapě Gira letěli z cíle helikoptérou

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) kritizovala jezdce, kteří k transportu z cílového vrcholu páteční 7. etapy Gira d'Italia využili helikoptéru. Vrtulníkem z hory Gran Sasso letěl i favorit Remco Evenepoel a minimálně někteří členové jeho týmu Soudal-Quick Step včetně Jana Hirta. Podle agentury DPA nicméně pořadatelé Gira návrat cyklistů z výšky přes 2000 metrů nad mořem špatně zorganizovali.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

UCI kritizovala cyklisty, kteří po páteční etapě Gira letěli z cíle helikoptérou.

Článek

UCI využití helikoptéry odsoudila bez jmenování konkrétních "provinilců" dnes na webu. "Vznikla tím výhoda, která porušuje principy fair play a zásady zajištění stejného transferu týmů do jejich hotelů. Navíc to jde proti zásadám snížení uhlíkové stopy, které je zakotveno v pravidlech pro pořadatele akcí WorldTour. UCI učiní takové kroky a udělí takové sankce, aby se už něco podobného v budoucnu neopakovalo," uvedli zástupci unie.

Agentura DPA uvedla, že organizátoři Gira odkázali cyklisty při cestě do údolí na lanovku. Tou však měli jet nejen jezdci, ale i fanoušci a veškerý doprovod, což údajně vedlo k chaosu. Cyklisté také mohli sjet do údolí po více než dvousetkilometrové etapě na kole nebo autem, což trvalo zhruba hodinu.

Oproti tomu belgický mistr světa Evenepoel dostal od pořadatelů Gira možnost sletět do údolí helikoptérou, což zabralo zhruba dvě minuty. Tým Soudal-Quick Step zveřejnil fotografii Evenepoela a jeho týmových kolegů na twitteru.

Ganna musel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odstoupit z Gira

Italský cyklista Filippo Ganna musel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odstoupit z Gira d'Italia. Před začátkem dnešní osmé etapy to oznámila jeho stáj Ineos.

Dvojnásobný mistr světa v časovce Ganna dojel druhý v sobotní zahajovací časovce a k hlavním favoritům na triumf měl patřit i další časovce v neděli. Při svém třetím startu na Giru byl po sedmi etapách na 114. místě.

Ganna je čtvrtým jezdcem, který musel v průběhu závodu odstoupit kvůli covidu-19. Pozitivní test měli před ním Francouz Clément Russo a Italové Nicola Conci s Giovannim Aleottim. Několik cyklistů odstoupilo ještě před začátkem slavného závodu.

Reklama

Související témata: