Hlavní obsah

V jednom dresu s Pogačarem. Devadesát procent týmů takové zázemí nemá, vidí Neumanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude oblékat stejný dres jako třeba slovinská hvězda Tadej Pogačar. A využívat totožného zázemí, které je v týmu UAE na špičkové úrovni. Tereza Neumanová se rozkoukává v organizaci, jež patří v cyklistickém světě mezi absolutní špičku.

Foto: GNRS/Štěpán Černý

Cyklistka Tereza Neumanová ve svém novém dresu týmu UAE

Článek

Mezi elitu nakoukla už v nizozemském týmu Liv Cycling, kde působila dvě sezony. Vloni v květnu se jí ozvali ze Spojených arabských emirátů. „Měla jsem tehdy i další možnosti, ale žádná mi nedávala smysl,“ přiznává 25letá cyklistka.

To angažmá v týmu UAE logiku dávalo. „Má nový management, který se snaží ženskou cyklistiku posouvat. Investuje do všech sfér, má zázemí jednoho z největších ženských týmů a samozřejmě pomáhá, že vedle něj funguje i ten mužský,“ vypočítává. „Myslím, že 90 procent týmů ve World Tour tak velké zázemí nemá,“ tvrdí.

A tak se při prvním kempu v Abú Zabí seznamovala se všemi členy týmu a že jich nebylo málo. „Tam, kde jsme měli na soustředění třeba dva fyzioterapeuty a maséry, jich teď máme pět. Ten počet je vyšší na všech pozicích,“ srovnává zázemí týmu 16 cyklistek z 9 zemí.

Poslechla si i představení sponzorů a školení. „Třeba o tom, jak prezentovat tým, jaká má pravidla, jak funguje, koho s jakým problémem můžeme kontaktovat,“ vypráví Neumanová.

A vidět mohla i Pogačara, dvojnásobného vítěze Tour de France. „Ale mužský i ženský tým byly ubytovány zvlášť a na společné večeři nás bylo snad 150,“ dokládá, že na bližší poznání slovinského esa zatím nebyl prostor.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tereza Neumanová vyhlíží novou sezonu v novém týmu

Tým UAE je důkazem, jak se ženská cyklistika přibližuje té mužské. „Strašně rychle se posouvá, kvalitou i personálně. Dřív chtěli všichni pracovat v mužské cyklistice, teď se rozdíl dorovnává a začínáme mít podobné podmínky jako muži,“ cení si.

Tým má evropskou základnu ve Švýcarsku, společná soustředění především ve Španělsku a k tomu Neumanová absolvuje individuální přípravu s vlastním koučem Johnem Wakefieldem. „Doteď mě trénoval přítel, ale po čtyřech letech jsme došli k závěru, že při změně týmu je správná chvíle to obměnit,“ vysvětluje.

Kalendář má zatím na jaro, kdy by se měla představit i na klasikách jako Strade Bianche nebo Paříž–Roubaix. V létě ženy čekají i slavné etapové závody Giro d’Italia a Tour de France. „Kdybych si měla vybrat, chtěla bych jet Tour. Ale nejlépe oba závody,“ říká.

K tomu se trojnásobná mistryně republiky na silnici a bývalá bikerka netají přáním získat pro sebe českou místenku na olympijských hrách v Paříži.

Reklama

Související témata: