Hlavní obsah

Vacek místo obhajoby stříbra plánuje útok na medaili mezi muži. Přijde mi to férové, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl na mistrovství světa ještě obhajovat stříbro v silničním závodě jednotlivců v kategorii do 23 let, ale současná největší naděje české cyklistiky generace Mathias Vacek sám projevil přání startovat ve Skotsku už mezi muži.

Foto: Michal Červený

Mathias Vacek na republikovém šampionátu

Článek

„Já už medaili z třiadvacítek mám, přijde mi férové nechat prostor mladším klukům a rozdat si to už s absolutní elitou. Výkonnost na to určitě mám, tak proč ne," říká letošní český mistr, jenž si ověří formu před šampionátem ještě příští týden během závodu Kolem Valonska.

„Jde o pětidenní etapák, ale závodí se tam každý den podobně jako na klasikách. Nebudu zbytečně riskovat, ale zjistím, jak jsem na mistrovství světa připraven. Hodně mi na tom záleží, abych právě ve Skotsku uspěl," uvažuje Vacek.

Trať, na níž se pojede o duhový trikot, už letmo zkoumal a doufá, že mu bude vyhovovat. „Má docela klasikářský charakter a přes jeden táhlý kopec se podle mě rozhodne spíš až v závěru. Finální okruhy ve městě slibují velký poziční boj. Rád bych na ně přijel v úniku. Nebojím se toho, ale určitě nebudu spokojený s patnáctým místem. Chci jet o medaili," tvrdí sebevědomě.

„Když je člověk trochu pod tlakem, není to špatné," dodává český cyklista, jenž bude za dva týdny při mistrovské individuálním klání potřebovat podporu krajanů. „Nestačí mít top nohy, potřebujeme najít i rovnováhu v týmu. Osobně bych uvítal tvrdé podmínky, klidně déšť a vítr," uvědomuje si, že vliv může mít i nevyzpytatelné skotské počasí.

Vacek hájí barvy worldtourové stáje Lidl-Trek, jenž má aktuálně na Tour de France v držení puntíkatý dres pro lídra vrchařské soutěže. „Ciccone se bude určitě snažit dovést ho až do Paříže, musí v něm ještě překonat v sobotu poslední horskou etapu," přemítá český cyklista.

Foto: Twitter@cyclismactu

Cyklista Mathias Vacek na trati prologu Závodu míru kategorie do 23 let v Jeseníku.

Rozuzlení letošní bitvy o žlutý trikot na Tour de France ale překvapilo i Vacka.

„Dva týdny předváděli Pogačar i Vingegaard neskutečné věci, byl to mezi nimi i obrovský mentální souboj. V úterní časovce Dán hodně vystrčil růžky, tam už soupeře trochu zlomil a o den později v královské etapě ho vyloženě dorazil. Teď by Vingegaarda muselo potkat něco naprosto katastrofálního, aby o žluťák ještě někde přišel," říká český cyklistický šampion, jenž by premiéru na nějakém grandtourovém závodě měl zažít příští rok na Vueltě. „Takové jsou týmové plány, letos mám jasný focus směrem k mistrovství světa," říká.

Související témata: