Hlavní obsah

Válka! Kdybych měla tolik testosteronu, co ty, tak mě vyloučí, udeřila olympionička na trans cyklistku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Transgender sportovci soutěžící v klasických kategoriích biologických mužů a žen stále budí rozruch. Pravidla pro jejich start jsou často nedokonalá a bouří se proti tomu široká veřejnost. Nyní vypukla hádka mezi britskou trans cyklistkou Emily Bridgesovou a bývalou olympioničkou Sharron Daviesovou, která ji nazvala ne-ženou a uvedla, že pokud by měla tolik testosteronu, co má ona, závodit by ji nenechali. Bridgesová se jejím tvrzením vysmála.

Foto: @rivier, Twitter

Transgender cyklistky (vlevo) triumfovaly v závodě žen nad biologickou ženou Jo Smithovou.

Článek

To tu dlouho nebylo... Po aféře kolem transgender plavkyně Lii Thomasové, která poskytla rozhovor televizi ABC a ESPN, ve kterém se vyjádřila k tomu, proč změnila pohlaví a že transgender ženy podle ní nejsou hrozbou pro ženský sport, je tu další rozruch. Tentokrát se jedná o transgender cyklistku Emily Bridgesovou.

Ta se vysmála tvrzení bývalé plavkyně Sharron Daviesové, která v sérii tweetů uvedla, že Bridgesová není žena, a že její zařazení do klasické kategorie je nespravedlivé. Kdyby podle ní měla tolik testosteronu jako Bridgesová, tak by jí bylo zakázáno soutěžit.

„Emily Bridgesová nikdy neměla a nebude mít zákaz sportovat. EB loni a letos úspěšně závodila v mužské kategorii. Inkluze znamená možnost soutěžit, nikoliv získání nespravedlivé výhody," poukázala bývalá olympionička na fakt, že cyklistka opravdu jeden měsíc závodila mezi muži a ten další už mezi ženami. Bridgesová si však stojí za svým, tedy že žádnou konkurenční výhodu nemá.

„Proč jsou pocity jednoho člověka důležitější než pocity jiných lidí? Pocity nemohou být měřítkem pravdy," uvedla dále Daviesová, která mezi lety 1975 a 1985 přišla o řada úspěchů, protože závodila proti východoněmeckým dopingovým hříšníkům. Nyní věří, že existují paralely mezi státem podporovaným dopingem a transgender sportovci, kteří berou léky na snížení hormonů v těle ve snaze získat medaile.

Bridgesová minulý týden vyhrála „inkluzivní" závod na velodromu Herne Hill v jihovýchodním Londýně. Na druhém místě skončila Lilly Chant, která je stále v oficiálních záznamech označována jako muž, i když se identifikuje jako žena. Třetí dojela biologická žena Jo Smithová.

Mezinárodní cyklistická unie zakázala Bridgesové v březnu soutěžit s pětinásobnou olympijskou vítězkou Laurou Kennyovo na národním mistrovství v omniu. Britská cyklistická unie jí však start předtím povolila, protože hladina testosteronu u ní nepřesáhla 5 nanomolů na litr během posledních 12 měsíců. Po této aféře se však rozhodla svá pravidla přezkoumat. K žádným závěrům však ani po čtvrt roce nedošla.

Reklama

Související témata: