Hlavní obsah

Van Aert fenomenálním únikem pojistil vedení na Tour

Aktualizováno

Po úvodních třech etapách cyklistické Tour de France v Dánsku a pondělním volném dnu se Stará dáma v úterý představila při svém 109. ročníku poprvé na francouzské půdě. A kopcovitá etapa z Dunkerku do Calais v délce 172 km nabídla parádní rozuzlení v podobě famózního nástupu majitele žlutého trikotu Wouta Van Aerta, který po posledním klasifikovaném stoupání předvedl úchvatné desetikilometrové sólo a navýšil své průběžné vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Wout Van Aert povedeným únikem ovládl 4. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Belgický fenomén díky pomoci svých parťáků z týmu Jumbo-Visma vylétl jako první na vrchol posledního stoupání Cap Blanc-Nez a ve sjezdu začal okamžitě navyšovat svůj zprvu drobný náskok. Poslední klasifikovaná prémie navíc roztrhala peloton a než se týmy v balíku zkonsolidovaly, narostlo manko na pětadvacet sekund.

S blížícícím se cílem se vedení muže ve žlutém začalo ztenčovat, Van Aert ale dokázal dotáhnout famózní závěr do vítězného konce a proťal pásku s náskokem osmi sekund na nejbližší pronásledovatele. Druhý skončil Belgičan Jasper Philipsen, třetí byl domácí Christophe Laporte.

"Říká se, že do třetice všeho dobrého. U mě to bylo napočtvrté, ale i to je dobré," citovala Van Aerta agentura Reuters. "Tyhle etapy se většinou vyhrávají v hromadném spurtu, takže tohle je neuvěřitelné. Je skoro nemožné je vyhrát po úniku," přidal.

Van Aertův nástup byl tak rychlý, že Philipsen po dojezdu do cíle po hromadném spurtu začal slavit v domnění, že etapu vyhrál. Chybu si uvědomil až poté, co mu Laporte ukázal jásajícího Van Aerta.

"Myslel jsem si, že jsem o dvě nebo tři sekundy vyhrál. Nakonec jsem byl pro smích," usmál se Philipsen. "Jen to ale ukazuje, jak je Van Aert silný. Ujet takhle celému pelotonu je neuvěřitelné a myslel jsem, že to nikdo nedokáže," dodal.

V průběžném pořadí sedmadvacetiletý Van Aert navýšil náskok na 25 sekund před krajanem Yvesem Lampaertem. Na třetím místě je vítěz předchozích dvou ročníků Slovinec Tadej Pogačar se ztrátou 32 sekund.

Po pondělním volnu a přesunu z Dánska odstartovala první etapa na francouzské půdě v Dunkerku. Jezdci před vyjetím na 172 kilometrů dlouhou trať uctili minutou potlesku památku obětí nedělní střelby v Kodani.

Ve středu je na programu etapa z Lille do Arenbergu a páté dějství Tour nakazí peloton atmosférou jarních klasik. Na 157kilometrové trati se jezdci ocitnou na celkem jedenácti úsecích na dlažebních kostkách. Část z nich je cyklistům dobře známá z proslulého závodu Paříž-Roubaix, na části se pojede poprvé.

Tour de France - 4. etapa (Dunkerque - Calais, 171,5 km)
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)4:01:36
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)-8
3. Laporte (Fr./Jumbo-Visma)''
4. Kristoff (Nor./Intermaché-Wanty-Gobert)''
5. Sagan (SR/TotalEnergie)''
6. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM)''
7. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe)''
8. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic)''
9. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco)''
10. Thomas (Fr./Cofidis)''
Průběžné pořadí
1. Van Aert13:02:43
2. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl)-25
3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)-32
4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)-36
5. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck)-38
6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)-40
7. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)-41
8. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)-48
9. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)''
10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)-49

Reklama