Hlavní obsah

Van der Poel se těší, že bude v Táboře obhajovat titul mistra světa v cyklokrosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující mistr světa v cyklokrosu Mathieu van der Poel potvrdil, že chce začátkem února startovat na šampionátu v Táboře a pokusit se tam o obhajobu titulu. Jedna z největších cyklistických hvězd současnosti to vzkázala v nahraném videu, které organizátoři MS na jihu Čech zveřejnili během dnešní tiskové konference v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Šampión Mathieu Van der Poel na snímku ze závodu v belgickém Boortmeerbeeku.

Článek

Osmadvacetiletý Nizozemec, který se stal letos mistrem světa v silničním závodě, má ve sbírce ze startů mezi elitou krosového MS sedm medailí. Hned pětkrát dosáhl na zlato. Poprvé právě v Táboře v roce 2015, když se v tamním areálu Komora konal šampionát naposledy. Další tituly přidal v letech 2019, 2020, 2021 a letos.

„Už se moc těším na můj další start v Táboře. Je to pro mě speciální závod, tím spíš, že jsem tam vyhrál svůj první titul mistra světa v elitní kategorii. Ale odjel jsem a vyhrál na tamní trati už více závodů. Je to pro mě jeden z vrcholů sezony,“ uvedl Van der Poel.

Šampionát v Táboře se pojede počtvrté. „A pro nás je velkým vyznamenáním, že účast přislíbil s takovým předstihem právě Mathieu van der Poel,“ řekl předseda komise cyklokrosu Petr Balogh. „Nebylo jednoduché mistrovství světa získat, protože jsme bojovali s Francií a dalšími státy, ale podařilo se to. Můžeme se tak těšit na další mimořádné zážitky,“ doplnil prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

V Táboře patrně nedojde na další pokračování souboje dvou velkých rivalů Van der Poela s Woutem Van Aertem, neboť Belgičan, který dosáhl v letech 2016 až 2018 na zlatý hattrick, start do svých plánů podle posledních informací nezahrnul.

Velkým lákadlem pro diváky však bude start jiného trojnásobného šampiona Zdeňka Štybara (2010, 2011, 2014), jenž prvním titulem právě v Táboře nastartoval úspěšnou kariéru. „Vzpomínky jsou neuvěřitelné, jsou to krásné záběry a dívá se na to pořád hezky,“ uvedl Štybar po zhlédnutí videa. „Ta příprava ale začala už v roce 2008, kdy jsme tam chodili po trati a přemýšleli, jak bychom ji mohli upravit a připravit tak, aby nám co nejvíce seděla,“ připomněl.

Nepodcenil tehdy nic. „Poctivě jsem se připravoval na schody, s psychologem jsme se připravovali na desítky různých scénářů, takže když pak přišel defekt, byl jsem na to připravený a vlastně si tak oddechl, že už se ten špatný moment stal. Když jsem pak vyhrál rok nato v Sankt Wendelu, připravoval jsem se stejným způsobem,“ vzpomínal Štybar, jenž začátkem února pravděpodobně uzavře kariéru.

„Na 99 procent to bude můj poslední závod v kariéře. Když mi to někdo říkal před lety, že by to bylo ideální zakončit právě v Táboře, přišlo mi to moc brzo, ale po všech těch zdravotních problémech v posledních třech letech… Přichází to asi v pravý čas. Mám tréninkové manko, ale snažím se ho odmazat, jak nejvíce můžu. Do jaké míry se mi to povede, to teď nedokážu říct,“ konstatoval Štybar.

Šéftrenér reprezentace Petr Klouček věří, že rozmnoží sbírku 23 medailí, které pod jeho vedením Češi na MS získali. „Na Tábor mám ty nejlepší vzpomínky, hlavně z roku 2001 (šest medailí), kdy se v sezoně objevoval na medailích pouze Petr Dlask. Štyby v roce 2010 byl velkým favoritem, což také potvrdil. Věřím, že nějaké medaile budou i tentokrát,“ řekl Klouček.

Definitivně jasno o nominaci bude mít po domácím šampionátu, který se pojede v polovině ledna právě v Táboře. „Pak už nominaci nechceme prodlužovat, všichni to budou vědět. Zhruba o polovině lidí máme jasno už dnes,“ uvedl Klouček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.