Hlavní obsah

Mistrovství světa v Táboře? Na 99 procent poslední závod kariéry, prozradil Štybar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tam, kde vykročil ke hvězdné cyklistické kariéře, ji nejspíš i zakončí. Zdeněk Štybar se plánuje rozloučit s profesionálním pelotonem na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře, které se koná na začátku února. „Na 99 procent to bude můj poslední závod v kariéře,“ připustil na tiskové konferenci trojnásobný mistr světa v cyklokrosu, jenž za dva týdny oslaví 38. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Štybar v akci ještě na silnici v dresu Jayco AlUla.

Článek

Plánoval se definitivně rozhodnout do konce listopadu. „V hlavně už jsem si nastavil, že skončím, ale nechal jsem si tam ještě to jedno procentu k dobru,“ podotkl Štybar. Už dříve prozradil, že jedné s českým kontinentálním týmem ATT Investments. „Stále jednáme, ale verdikt ještě nepadl. Mám šanci ještě na jiný projekt,“ nastínil.

V průběhu silničářské sezony se snažil vybojovat si nový kontrakt v australském týmu Jayco AlUla, jenže to se mu i vinou vleklých zranění a operaci endofibrózy kyčelní tepny nepovedlo. „Celou kariéru jsem se bál, že za mě rozhodnutí o konci kariéry udělá někdo jiný. Proto jsem odešel z QuickStepu, protože jeho šéf Patrick Lefevere už takhle ukončil kariéru mnoha závodníkům. Ale nakonec to za mě udělal Brent Copeland (generální manažer Jayca),“ posteskl si Štybar.

„Ale nic ne zlém, chápu to. Když vidím, jaké všechny zdravotní problémy jsem měl, tak možná je nejlepší rozhodnutí skončit radši o rok dřív než o rok později. Tělo je fakt domlácené,“ přiznal rodák z Plané. „Je to logický proces, že už tělo není jako dřív. Zdraví si vybralo daň. Stálo mě spoustu sil dostat se zpátky do závodní formy. Fyzických, ale především psychických,“ vykládal.

Doufá, že teď mu motivace připravit se na mistrovství světa v Táboře, které se pojede od 2. do 4. února, vydrží. „Šampionát mě dobíjí energií. Chci z těla vymáčknout, co v něm ještě zbylo, a skončit na vrcholu sil,“ prohlásil odhodlaně Štybar.

Už se vrátil do plného tréninkového procesu. „Jezdím šest hodin, ale s intervaly, protože musím zkombinovat intenzitu i vytrvalost. Bolí mě záda i kolena, ale to jsem tušil, že nastane,“ usmál se.

První závody v rámci přípravy absolvuje po Vánocích v Belgii, pak ho čeká mistrovství republiky, světový pohár v Hoogerheide a na závěr světový šampionát v Táboře. „Snad se na to fanoušci pořádně připraví,“ culil se.

„Nemůžu si vybrat lepší akci na loučení s kariérou než tam, kde začala. Bude tam spousta českých, ale i belgických fanoušků. S těmihle dvěma zeměmi jsem spjatý nejvíc. I kdybych sám chtěl zorganizovat rozlučku, líp by se mi to nepovedlo,“ uvědomoval si Štybar, jenž se na jihu Čech radoval z premiérového titulu mistra světa v roce 2010.

Ví, že stanovit si konkrétní sportovní cíle je velmi složité. „Moc nevím, jak na tom jsem. Ale loni jsem bez specializované přípravy zajížděl kolem patnáctého místa. V hlavě se připravuju tak, jako kdybych chtěl vyhrát. Ale musím být realista, bylo by super dojet do desítky,“ nastínil.

Na čtvrté mistrovství světa v Táboře dorazí i aktuální světový šampion v cyklokrosu i silniční cyklistice Nizozemec Mathieu van der Poel, který v rozhovorech zmiňoval, že láká Štybara do týmu jako sportovního ředitele. „Jsme spolu sice v kontaktu, ale o tom jsme popravdě nemluvili,“ podotkl Štybar.

Právě dráha sportovního ředitele je však pro něj po kariéře otevřená. „Řeším to. Čekám na dvě konkrétní nabídky. Ve hře je i worldtourový tým, ale v Jaycu to nebude,“ prozradil jen.

Reklama