Hlavní obsah

Věk je pouze stav mysli, říká uzdravený šampion, který po jedenácti letech změnil tým

Praha

Restart číslo dvě! Bezmála dva roky od děsivé nehody, kdy v šedesátikilometrové rychlosti napálil do zdi, má britský cyklista Chris Froome smělý plán vrátit se do pelotonu v plné síle a ideálně vyhrát popáté v kariéře Tour de France. Na příběh jako šitý pro Hollywood se příznačně chystal v Kalifornii, domově filmového průmyslu.

Foto: Israel Start-Up Nation

Chris Froome v dresu Israel Start-Up Nation.

Článek

Když se v červnu 2019 na kole vyboural při prohlídce časovky na Critérium du Dauphiné, musel následně podstoupit tři operace. Lékaři postupně titanovými destičkami a šrouby zpevnili zlomenou kyčel, loket, hrudní kost, obratel a také pravou nohou. Týdny prožil na lůžku a v kolečkovém křesle.

„Samozřejmě by pro mě bylo mnohem snadnější, kdybych po nehodě ukončil kariéru. Z pohledu mnohých se jednalo o logickou volbu. Jenže jsem nechtěl končit v nemocnici," vysvětloval Froome, proč prostě neodešel do sportovního důchodu.

V kariéře dosáhl všeho. Vyhrál čtyřikrát Tour de France, dvakrát Vueltu a jednou Giro. Má medaile z olympijských her i mistrovství světa, je nositelem Řádu britského impéria.

„Čtyři tituly z Tour de France pro mě nebyly maximem. Představa, že kariéru zničí pád na kole, mi neseděla. Chci cyklistiku opustit na základě vlastního rozhodnutí. Tudíž jakmile jsem si byl jistý, že budu schopný se zcela uzdravit a nezůstanou žádné fyzické limity, rozhodnutí o pokračování kariéry bylo jednoznačné. Chci se dostat na pět. A zaměřit na Grand Tour," prohlásil už v dresu týmu Israel Start-Up Nation, kam se přesunul po jedenácti letech ve formaci Ineos (Sky).

Jde zde však několik drobných ale... V první řadě skutečnost, že když se Froome vrátil do pelotonu před rokem při etapovém závodě v Emirátech, nestíhal. „Během minulé sezony jsem si myslel, že se dostanu s výkonností mnohem dále, než jsem ve skutečnosti byl," přiznal Froome, že se nedařilo naplnit plán návratu.

„Problém byl, že až když jsem se znovu vrátil do závodů, poznal jsem slabiny a definoval, na čem musím pracovat. Teď se vrátím silnější," ujistil při vidině prvního závodu, jímž bude znovu únorový etapák v Emirátech.

Proč si je Froome tak jistý? Po loňské Vueltě lékaři odstranili z jeho nohy šrouby nad kolenem. „Způsobovaly podráždění stehenního svalu. Nyní mohu trénovat mnohem více a lépe. Měl jsem problém, protože jde o část nohy, kterou v cyklistice potřebujete téměř nejvíce. A já ji nemohl využívat naplno, navíc mě to limitovalo i při posílení spousty stabilizačních svalů na straně nohy," vysvětlil.

Jenže zdravotní limity nejsou jedinou překážkou. V dubnu Froome oslaví šestatřicáté narozeniny. Pokud by se mu podařilo vyhrát Tour de France, bude druhým nejstarším vítězem historie po Firminu Lambotovi, jemuž bylo při triumfu v roce 1922 o měsíc více, než bude nynějšímu závodníkovi Israel Start-Up Nation na konci letošní Tour.

Foto: Israel Start-Up Nation

Chris Froome v dresu Israel Start-Up Nation.

„Věk je pouze stav mysli. Z hlediska cyklistického věku se cítím mladý, protože jsem se ke sportu dostal až o něco později," prohlásil Froome. „Všechno se vyvíjí. Jak se mění přístup k tréninku, k výživě, k regeneraci, tak sportovci mohou zůstat na vrcholu i dlouho po třicítce," přesvědčuje Froome.

„Chcete důkaz, že je to možné? Valverde je ve čtyřiceti letech schopný závodit s nejlepšími na světě," připomíná španělského matadora, který jel první Grand Tour v roce 2002, o rok později byl na Vueltě třetí a před dvěma lety tamtéž druhý.

„Chci se dostat na stoprocentní úroveň. A cyklistiku opustit, až se sám rozhodnu," řekl odhodlaně. Je jasné, že sní o pátém triumfu z Tour. Proti však hovoří i fakt, že zatímco v britském týmu Ineos měl k ruce abnormálně silný tým, izraelská formace se teprve dere na výsluní.

„Existují v pelotonu extrémně silné stáje, ale když se podívám na Pogačara při Tour de France 2020, jeho tým rozhodně pelotonu nešéfoval a nakonec vyhrál. Tadej si to možná neuvědomuje, ale dal obrovskou naději i menším týmům," usmál se Froome zasněně.

Reklama

Související témata: