Hlavní obsah

Voják Schurter vystrkoval zadek před Bílým domem. Nadřízený oficír si ho podal

Osminásobný mistr světa v závodech horských kol Nino Schurter zveřejnil na sociálních sítích fotografii z Washingtonu, na níž s třemi dalšími muži pózuje s holou zadnicí před Bílým domem. Za to mu nyní hrozí od nadřízeného důstojníka ve švýcarské armádě napomenutí, disciplinárnímu postihu se ale vyhne.

Foto: Sport.cz

Nino Schurter s kolegy před Bílým domem.

Článek

Olympijský šampion z roku 2016 z Ria de Janeiro umístil na instagram snímek, na kterém s přáteli stojí se staženými kalhotami čelem k Bílému domu. Třiatřicetiletý Schurter, který během pauzy mezi závody v USA plnil oficiálně služební povinnosti v armádě, fotku později odstranil a omluvil se.

Záběr přesto zůstal na sítích zachován v mnoha exemplářích. Dočká se podle všeho pokárání od vyšších oficírů. Podle zahraničních médií se to jeví jako elegantní cesta ven z problému.

Záležitost nemusí řešit švýcarská cyklistika, ani národní olympijský výbor, natož civilní soudnictví země. Podle právních expertů je paragraf ohledně trestného činu urážky cizího státu použitelný pouze tehdy, dojde-li k němu ve Švýcarsku.

Schurter by teoreticky mohl mít problémy se vstupem do USA, ale žádná reakce patřičných úřadů na incident zatím není známa.

Reklama

Související témata: