Hlavní obsah

Voneš byl na MS dráhařů 13. ve scratchi, Dygertová má další zlato

Český dráhař Jan Voneš obsadil na mistrovství světa v Glasgow ve scratchi 13. místo. Zvítězil Brit William Tidball. Stíhací závod žen vyhrála Američanka Chloé Dygertová. Týmový sprint ovládly počtvrté za sebou na MS Němky, jimž se navíc ve finálové jízdě proti Britkám podařilo zajet nový světový rekord.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Brit William Tidball slaví triumf ve scratchi.

Článek

Voneš skončil jen těsně v horší polovině výsledkové listiny z 24 startujících. Třiadvacetiletý Tidball si dojel pro první velký titul kariéry před Japoncem Kazušigem Kubokim a Belgičanem Tuurem Densem. "Je to samozřejmě splněný sen. Vždy jsem velké závody sledoval. A teď jsem sám světovým šampionem," radoval se Tidball v rozhovoru pro web Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Šestadvacetiletá Dygertová, která měla před třemi lety pád při silniční časovce na MS a po přetrvávajících zdravotních problémech zvažovala, že s cyklistikou skončí, prokázala, že je zpět ve své nejlepší formě. V jízdě o zlato dostihla obhájkyni titulu Němku Franzisku Brausseovou a sama si v individuální stíhačce připsala čtvrtý triumf po letech 2017, 2018 a 2020.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Německý tým během závodu ve sprintu.

Němky v týmovém sprintu potvrdily, že dráha na Velodromu Sira Chrise Hoye je velmi rychlá a přeje rekordním časům. Pauline Graboschová, Emma Hinzeová a Lea Friedrichová zajely čas 45,848, přičemž předchozím maximem bylo 45,967 z loňského října, držely ho rovněž Němky.

Hned první den šampionátu všech cyklistických disciplín vyjma cyklokrosu přinesl pro Brity vedle Tidballova zlata i obrovské zklamání. Pád Charlieho Tanfielda v kvalifikaci týmové stíhačky znamenal konec naději na možnou obhajobu zlata z Montigny. Tanfield nebyl schopen nastoupit ani do opravné jízdy a zamířil na vyšetření do nemocnice.

Smůlu měli i Češi. V kvalifikaci týmového sprintu obsadili po technických potížích 11. místo. Trio ve složení Matěj Bohuslávek, Martin Čechman a Dominik Topinka skončilo jen dvě desetiny sekundy za osmou Čínou, která postoupila jako poslední.

"V našem prvním startu Martin Čechman rozlomil pedál a spadl a Matěj Bohuslávek absolvoval jedno kolo. Potom jsme sice dostali čas na zotavenou a dostali i druhý startovní pokus. Bohužel obsluha startovacího zařízení nedotáhla jednu část a to zapříčinilo, že Martin Bohuslávek hodně na startu ztratil. Výsledkem je to, že se nám nepodařilo splnit umístění do osmého místa," uvedl zklamaný trenér Petr Klimeš v tiskové zprávě svazu.

"Byl to prostě smolný den, cítím zklamání, stejně jako kluci. V nohách to kluci dnes měli, od té osmičky nebyli daleko, ale... Nezpůsobili jsme si to sami. A bohužel jsou to i ztracené olympijské body, o něž jsme přišli," dodal Klimeš.

Reklama

Související témata: