Hlavní obsah

Z bezejmenného muže hlavní postava zpráv. Čelí urážkám a výhrůžkám

Praha

Z bezejmenného muže se stal hlavní postavou sportovních zpráv! Francouz Julian Alaphilippe, úřadující mistr světa v cyklistice, v neděli při monumentu Kolem Flander narazil do jeho motorky. Drsně sletěl k zemi a přišel o sen v podobě triumfu v jedné z nejslavnějších klasik. Navíc si zlomil dva prsty na ruce a musel na operaci. Bývalý policejní důstojník Eddy Lissens, který řídil zmíněný motocykl, se stal rázem mimořádně „populárním".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Julian Alaphilippe měl ošklivý pádVideo: sntv

 
Článek

Bývalý belgický policista pracoval v neděli při závodě Kolem Flander jako součást sboru rozhodčích. Když se vytvořil rozhodující únik dne, v němž byl pozdější vítěz Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), Wout van Aert (Jumbo Visma) a Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), byl Lissens na čele závodu...

„Únik si vytvořil náskok přesahující dvacet vteřin. Rozhodli jsme se proto zaujmout pozici mezi trojicí cyklistů a hlavním polem ještě společně s neutrálním servisním motocyklem Shimano," vysvětloval Lissens pro Het Laatste Nieuws. „Televizní motorka zůstala stát na levé straně, my jsme zůstali na pravé," vrací se k inkriminovanému okamžiku.

V mírně pravotočivé zatáčce skupinku táhl Wout van Aert následován nizozemským šampionem Van der Poelem a třetí ve skupince byl Alaphilippe. V inkriminovaném okamžiku se lehce sehnul a komunikoval přes vysílačku s týmem. První dva z uprchlíků se stojícím motorkám lehkým manévrem vlevo vyhnuli, Alaphilipe se skloněnou hlavou v plné rychlosti napálil do motorky a letěl přes řídítka.

„Motorky na pravé straně neměly co dělat. Měly zůstat na levé straně, protože cyklisté vždy volí nejkratší vzdálenosti vrcholem zatáčky," dštil síru Patrik Lefevere, šéf tým Deceuninck Quick Step.

„Neudělal jsem nic neobvyklého. Takové věci se v závodě stávají stokrát. Šlo jen o nešťastný okamžik. Já se cítil vážně hrozně. Jezdím v této roli závody už dvacet let a nikdy se mi nic podobného nestalo," prohlásil čtyřiašedesátiletý rodák z Leuvenu.

„Je mi Alaphilippa nesmírně líto. Vím, že je zraněný, ale hlavně měl šanci vyhrát Kolem Flander, což mě opravu zasáhlo," říkal Lissens, který prostřednictvím sociálních sítí čelil urážkám a různým výhrůžkám. „Velice mě to zasáhlo. Cítím se provinile a nemohu nic dělat," uvedl bývalý policejní důstojník.

Hned na místě nehody se omluvil sportovnímu řediteli týmu Wilfriedovi Peetersovi a po závodě si promluvil se zástupcem společnosti Deceuninck Quic Step sponzorující tým, jehož dres obléká Alaphilippe. „Obsah konverzace byl pozitivní. Podrobnosti rozhovoru si nechám pro sebe. Hlavní je, aby byl Julian rychle v pořádku."

Reklama

Související témata: