Hlavní obsah

Zahálka je mistrem republiky v cyklistice, stříbro má Bárta. Nejrychlejším Slovákem Sagan

Mistrem republiky v silničním závodě cyklistů se stal poprvé v kariéře Matěj Zahálka. Stříbro získal na společném mistrovství Česka a Slovenska v Mladé Vožici Jan Bárta, třetí byl Adam Ťoupalík. Slovenským šampionem je už poosmé hvězdný Peter Sagan.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Matěj Zahálka je mistrem republiky v silniční cyklistice.

Článek

Osmadvacetiletý Zahálka, jenž obléká dres nejlepší tuzemské stáje Elkov Kasper, strávil více než polovinu ze 197,2 kilometru dlouhého závodu na deset okruhů v úniku. Zpočátku s Danielem Turkem, ten však poté odpadl a Zahálka zůstal v čele sám. Nakonec svůj velký závod dotáhl až do vítězného konce. Časomíru zastavil na 5:02:11.

Ze silné skupinky pronásledovatelů si vyjel stříbro se sedmisekundovým mankem na nového šampiona vítěz čtvrteční časovky a Zahálkův týmový kolega Jan Bárta. Dominanci stáje Elkov Kasper, která naprosto ovládla už souboj s chronometrem, dovršili předloňský šampion Adam Ťoupalík a čtvrtý Michael Boroš.

Pátý dojel Jan Hirt, šestý muž celkového pořadí nedávného Gira d'Italia. "Byl to boj s větrnými mlýny. Pořád jsem si někoho vozil na zádech, stálo to hrozně moc sil," komentoval závodník belgického týmu Intermarché-Wanty-Gobert nelehkou bitvu proti týmové režii Elkovu Kasper.

Foto: Michal Červený

Mathias Vacek potvrdil na republikovém šampionátu v časovce roli favorita.

Hned za Hirtem skončil bývalý výborný silniční profesionál Petr Vakoč, jenž před touto sezonou přesedlal na horská kola. Michael Kukrle v roli obhájce mistrovského trikotu byl s takřka čtyřminutovou ztrátou patnáctý.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice v Mladé Vožici (Táborsko) - závod s hromadným startem:
Muži (197,2 km):
1. Zahálka 5:02:11
2. Bárta -7
3. A. Ťoupalík -11
4. Boroš (všichni Elkov Kasper) -13
5. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) -17
6. Vakoč (Canyon Northwave) -1:06
7. Otruba -1:44
8. J. Ťoupalík (oba Elkov Kasper) -1:55
9. Řepa (Equipo Kern Pharma) -2:08
10. Bittner (Development team DSM) -3:51

Reklama