Hlavní obsah

Zatracená přehazovačka! Zlatý sen skončil v troskách, Brit obviňuje výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být nejlepší dárek k 24. narozeninám. Britský cyklista Ethan Hayter v nedělní časovce na mistrovství světa v australském Wollongongu roztočil kliky svého speciálu tak, že na prvním mezičase získal bezmála minutový náskok na pozdějšího mistra světa Tobiase Fosse. Naděje na medaili či duhový dres ale nakonec zhatil spadlý řetěz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Časovku na cyklistickém MS ovládl Švýcar Foss.Video: sntv

 
Článek

Hayterův incident přišel po necelých šestnácti kilometrech, kdy se Brit pokoušel přeřadit na velký převodník. Jenže řetěz na „velkou pilu" nepřeskočil a nakonec zůstal bezvládně viset na středu. Britskému jezdci bylo v tu chvíli jasné, že 18,5 km před cílem musí vyměnit kolo. Cenné sekundy ale i přes okamžitou pomoc mechaniků z doprovodného vozu utíkaly a rodák z Londýna na cílové pásce ztratil na Fosse 39 sekund a musel se smířit s hořkým čtvrtým místem.

„Jsem trochu zklamaný. Ale čtvrté místo je pořád pěkné...," soukal ze sebe Hayter po závodu. „Ale zklamaný jsem," přiznal.

Co se v inkriminovaný okamžik přihodilo? Hayter měl na závod připravený zbrusu nový časovkářský speciál od Pinarella s osazením od Shimana s novým jednotlačítkovým řazením. „Máme nové kolo a řazení od Shimana si úplně nerozumí s novými převody. Snažil jsem se přehodit na velký převodník, ale nic se nestalo. Tak jsem zmáčkl řazení ještě jednou a řetěz spadl. Nebyla šance nahodit jej zpátky," krčil rameny britský závodník.

Jak ale upozornil server Cyclingtips.com, obvinění Shimana nebylo úplně na místě. Hayter totiž osadil své kolo celokarbonovými převodníky s 60 a 48 zuby bez viditelného loga výrobce, zatímco japonská firma dodává velký převodník s maximálně 58 zuby. A to byl zřejmě kámen úrazu. Poloautomatické řazení Synchro shift, která volí převody podle předem konfigurované mapy, navíc neumožnilo „záchranné" přehození.

„Musel jsem vyměnit kolo. To byla nejrychlejší možnost, jak situaci zachránit. A myslím, že se mi podařilo ztrátu poměrně sjet. Odstup čtyřicet sekund od vítěze je sice velký, ale v rámci možností...," poznamenal Hayter.

Solidní vystoupení navíc čerstvého čtyřiadvacátníka nabudilo před nedělním silničním závodem. Zvlášť poté, co musel před pár týdny nuceně vystoupit z pelotonu Vuelty kvůli pozitivnímu testu na covid-19. „To byla velká smůla. Nemohl jsem se předvést, jen týden ležet na gauči. Možná mi to ale pomohlo a jsem teď čerstvější, než kluci, co mají celou Vuletu v nohách. Uvidíme v neděli," dodal s lišáckým úsměvem britský závodník, jemuž udělal radost bronz bratra Lea v kategorii do 23 let.

Reklama

Související témata: