Hlavní obsah

Zlatá extáze v Plovdivu byla víc než dílčí triumf na Giru

Praha

Podruhé v kariéře usedl na trůn pro vítěze ankety Král cyklistiky Tomáš Bábek. Třiatřicetiletý dráhař, který ozdobil uplynulou sezonu zlatem a stříbrem na mistrovství Evropy v Plovdivu, v 56. ročníku tradičního hlasování odborníků, trenérů a novinářů předčil v pořadí druhého Josefa Černého, který se blýskl etapovým triumfem na loňském Giru d’Italia.

Anketu Král cyklistiky 2020 ovládl dráhový cyklista Tomáš BábekVideo: Český svaz cyklistiky/ČT sport

 
Článek

„Velice si toho vážím a beru to jako menší kompenzaci za loňský rok, kdy jsem si rovněž myslel, že po vítězství na Evropských hrách bych mohl vyhrát. Je to ocenění práce mojí, trenéra Klimeše a všech na Dukle Brno," poznamenal po slavnostní korunovaci v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti Bábek, který na trůnu vystřídal bikerku Romanu Labounkovou.

Loňská cyklistická sezona byla stejně jako ostatní sport zasažena nástupem pandemie onemocnění covid-19, po prvním šoku a vynucené pauze ale závodníci absolvovali v odložených termínech všechny plánované vrcholné akce. Bábka k prvenství v anketě posunuly výkony a výsledky na hlavním dráhařském mítinku, evropském šampionátu v bulharském Plovdivu. Tam vybojoval zlato v závodu na 1 km s pevným startem a spolu s Dominikem Topinkou, Martinem Čechmanem a Jakubem Šťastným stříbro v týmovém sprintu. Jen ve své oblíbené disciplíně keirinu neuspěl.

Foto: Český svaz cyklistiky/Michal Červený

Tomáš Bábek ovládl anketu Král cyklistiky 2020.

Brněnský rodák Bábek se prosadil mezi elitní světové dráhové cyklisty i přesto, že před lety hrozilo, že již nebude sportovat. V dubnu 2011 byl po srážce s automobilem tři dny v komatu a kvůli četným těžkým zraněním mu lékaři předpovídali konec kariéry. Zarputilý bojovník se ale dokázal vrátit.

A v loňském roce si chtěl konečně užít olympijskou premiéru v individuální disciplíně. Hry v Tokiu ale kvůli koronaviru v původním termínu neproběhly a jsou naplánovány až na letošní léto. „Je to čekání. Ale když nemohu věci změnit, snažím se je přijmout. Nelámu si hlavu, jestli olympiáda nakonec bude, nebo nebude. Jedu přípravu jako v olympijské sezoně. Přijal jsem jako fakt, že pokud olympiáda bude, určitě proběhne za mimořádných opatření bez zahraničních fanoušků a za mimořádných opatření. Je třeba se z toho nepos...," bere Bábek s nadhledem stále visící otazník nad osudem her.

Vyhlášení ankety Král cyklistiky proběhlo v netradičním termínu místo na podzim až nyní a s ohledem na epidemiologická opatření program proběhl za přísných podmínek. Na pomyslných stupních vítězů za Bábkem a Černým se umístili se shodným počet hlasů biker Ondřej Cink a nadějný silničář Mathias Vacek.

Vítězové a ocenění jednotlivých kategorií v 56. ročníku ankety Král cyklistiky za rok 2020:
Král cyklistiky:
1. Tomáš Bábek
2. Josef Černý
3. Ondřej Cink a Mathias Vacek
Silnice:
Jarmila Machačová (nejlepší žena)
Josef Černý (nejlepší muž)
Kristýna Burlová (nejlepší juniorka)
Mathias Vacek (nejlepší junior)
Horská kola:
Jitka Čábelická
Ondřej Cink
Aneta Novotná
Jan Zatloukal
Dráha:
Sára Kaňkovská
Tomáš Bábek
Gabriela Bártová
Štěpán Široký
Cyklokros:
Kateřina Nash
Michael Boroš
Julia Kopecky
Matěj Stránský
Sálová cyklistika:
Adéla Přibylová
Jiří Hrdlička
Alena Florová
Dominik Otásek
Bikros:
Eliška Bartůňková
Adam Hladík
Michaela Hájková
Matěj Linhart
Paracyklistika:
Kateřina Antošová
Ivo Koblasa
Junioři:
Aneta Novotná
Mathias Vacek
Síň slávy:
Antonín Bartoníček

Reklama